πολύτιμος υποστηρικτής του Ulysses Shelter
Στο Άκη Παραφέλα και την "παρασημαντική" (Εκδόσεις Θράκαα, 2018) το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην Ποίηση, του περιοδικού "ο αναγνώστης".
H Κατερίνα Τσιτσεκλή γράφει για την "Ηλεκτρογραφία" (Εκδ. Θράκα, 2018) του Ζ. Δ. Αϊναλή στο "Στίγμα Λόγου".
πολύτιμος υποστηρικτής του Ulysses Shelter
Η Μάνια Μεζίτη γράφει για τη "Διώρυγα μεταφύ νεφών" (Εκδόσεις Θράκα, 2018) του Φάνη Παπαγεωργίου.


Το λογοτεχνικό περιοδικό "Θράκα" θεσπίζει από τη φετινή χρονιά το βραβείο "Μάκης Λαχανάς", το οποίο θα απονέμει στο πλαίσιο του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης σε ένα πρόσωπο με σημαντική προσφορά στον χώρο της λογοτεχνίας. Ο πρώτος που θα βραβευτεί θα είναι ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο οποίος πέρυσι ήταν προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ ως τιμώμενο πρόσωπο. Το βραβείο θα αφορά κυρίως λογοτέχνες από όλη την ελληνική επικράτεια, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε εκείνους με καταγωγή από τη περιφερεια, θέλοντας έτσι να ενισχύσει το στίγμα του Φεστιβάλ, αλλά και να συμβάλλει στην ανάδειξη δημιουργών που δραστηριοποιούνται μακριά από το κέντρο.   
*
φωτογραφία : Φώτης Νατσιούλης

Ο Μάκης Λαχανάς γεννήθηκε στη Λάρισα το 1924 και πέθανε στη γενέτειρα το 2010.
Έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, αφηγήματα, ποιήματα , έγραψε θεατρικά έργα, και μετέφρασε θέατρο, νουβέλες, ποίηση και δοκίμια πάνω σε ποικίλα θέματα, λογοτεχνικού ή και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος. Ίδρυσε και διηύθυνε επί σειρά ετών το καλαίσθητο και εξαιρετικής ποιότητας λογοτεχνικό περιοδικό, τον Σπαρμό. Στο μικρό αυτό περιοδικό δημοσιεύτηκαν ποιήματα και κείμενα υψηλής ποιότητας και συχνά κείμενα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.

Παράλληλα, υπήρξε ένας λογοτέχνης αναφοράς για την πόλη της Λάρισας, καθώς η μεγάλη του καλλιέργεια, το αισθητικό του γούστο και αγάπη του για όλες τις τέχνες, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όλους τους καλλιτέχνες της Λάρισας. Ήταν θαρραλέος υποστηρικτής των νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών και ο λόγος του ήταν τίμιος και ενθαρρυντικός. Βάσιμα μπορούμε να υποστηρίξουμε πως υπήρξε ένας homo universalis.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA