Η Μυρτώ Χμιελέφσκι με το «24+7» (εκδ. Θράκα, 2018) στη βραχεία λίστα των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ «Jean Moreas» στην κατηγορία "πρωτοεμφανιζόμενων ποιητριών/ποιητών".
Από την εκδήλωση "3 πεζογραφοι των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ" στο Monk. Οι Γιούλη Αναστασοπουλου, η Ζεττα Μπαρμπαρεσσου και η Μαριλενα Παππά, "συνομίλησαν" μεταξύ τους διαβάζοντας από τα βιβλία τους και συζήτησαν με το κοινό.
Η Μυρτώ Χμιελέφσκι, ποιήτρια του βιβλίου "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) στο Θέατρο Σταθμός με τους Θανάση Νιάρχο, Γιώργο Μαρκόπουλο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Χρονά, Παναγιώτη Μηλιώτη, Γιάννη Σ. Βιτσαρά
Συνέντευξη του Αγγελή Μαριανού (Πεζολίβαδα, εκδ. Θράκα) στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ.
Από την εκδήλωση 3 ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ, στο Monk-grapes and spirits. Ευχαριστούμε όσες και όσους παρευρέθηκαν.
Η Αρετή Καράμπελα (Μελανά όπως τα μούρα, εκδ. Θράκα 2018) καλεσμένη στην εκπομπή του Σταύρου Καμπάδαη. Ακούστε το ηχητικό κάνοντας κλικ πάνω στη φωτογραφία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Ο φάρος του Σόρενσον (εκδ. Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά, στο Μεσολόγγι.
Η Θεώνη Κοτίνη γράφει για το "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) της Μυρτώς Χμιελέφσκι στο Νέο Πλανόδιον.
Ο Γιώργος Λίλλης (Ο άνθρωπος τανκ - εκδ. Θράκα, 2017) καλεσμένος στο Λύκειο του Μπίλεφελντ, στη Γερμανία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Μελανά όπως τα μούρα" (Θράκα, 2018) της Αρετής Καράμπελα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου.

Από αριστερά προς τα δεξία
Κώστας Λάνταβος, Θάνος Γώγος, Θωμάς Ψύρρας
Στην εκδήλωση η Λογοτεχνία στη Λάρισα Χτες και Σήμερα
(4/12/2018 Αμφιθέατρο Μύλος του Παπά)

Έχω ζήσει στη Λάρισα τα 23 από τα 33 χρόνια της ζωής μου. Είναι η πόλη που γεννήθηκα, η πόλη που γεννήθηκε το λογοτεχνικό περιοδικό και οι εκδόσεις Θράκα. Εδώ και έξι μήνες έχω μετακομίσει στα παράλια του νομού. Ήταν πολύ παράξενο μέσω του προγράμματος να γυρίσω πίσω σαν φιλοξενούμενος του Δήμου και της πόλης.

Η Θράκα αν και γεννήθηκε στη Λάρισα, αν και ποτέ δεν άλλαξε έδρα, αφού είναι κάτι που δε το θέλήσαμε, τα τελευταία χρόνια είχε πολύ περισσότερες δράσεις στην Αθήνα παρά στην Λάρισα. Σε σημείο που δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν γνώριζαν πως είναι μια κίνηση με έδρα την Λάρισα και μας ρωτούσαν με ενθουσιασμό όταν ανακοινώναμε μια εκδήλωση «έρχεστε Λάρισα;».

 η Λογοτεχνία στη Λάρισα Χτες και Σήμερα


Η συμμετοχή μου στο project μου έδωσε την ευκαιρία να ξαναδεθώ με το αναγνωστικό κοινό της πόλης, να διαβάσω ποιήματά μου στους συμπολίτες μου και να συνομιλήσω ξανά με σπουδαίους λογοτέχνες όπως ο Κώστας Λάνταβος, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Σωτήρης Παστάκας. Επίσης, δεν κρύβω τον ενθουσιασμό μου πως γνωρίζω και νέους–νέες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην λογοτεχνία. Οι αίθουσες των εκδηλώσεων γέμισαν και φρόντισα να ενημερώσω τους κατοίκους της πόλης μέσω των εκδηλώσεων αλλά και του τοπικού τύπου (που πάντα μας στηρίζει) για το πρόγραμμα «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», ώστε να αγκαλιάσουν όλους τους λογοτέχνες και από τις τρεις χώρες που θα επισκεφτούν την πόλη.

Η Λάρισα – κάποτε μια λασπούπολη στην πεδιάδα – σήμερα είναι ίσως η πιο ζωντανή περιφερειακή πόλη της Ελλάδας με το περισσότερο πράσινο ανά τετραγωνικό μέτρο. Όλο σχεδόν το κέντρο της καλύπτεται από πεζόδρομους και πλατείες. Με τα τελευταία έργα, που είχα τη χαρά να δω το αποτέλεσμά τους, ο περίπατος από το κέντρο της μέχρι και την παλιά πόλη στο λόφο του Φρουρείου έγινε μια καθημερινή μου συνήθεια. Οι καθημερινές πολιτιστικές επιλογές, με διεθνείς συνεργασίες σε πολλά είδη τέχνης, είναι καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στους καλλιτεχνικούς κύκλους και όχι μόνο.

Ανυπομονώ, μιας και η χιλιομετρική μου απόσταση από την πόλη της Λάρισας μου το επιτρέπει, να βοηθήσω όσο μπορώ στην ξενάγηση κάθε επισκέπτη του προγράμματος και να νοιώσει οικεία στην πόλη που γεννήθηκα.


*

Φωτογραφίες από την βραδιά ποίησης στο Λίντο
28/12/2018
Από Αριστερά προς τα δεξία
Πέτρος Σκυθιώτης, Σωτήρης Παστάκας, Λευτέρης Παπαστεργίου, Θάνος ΓώγοςΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA