Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου γράφει στο culturenow.gr για το "Χασέπ" (Θράκα) του Αρτέμη Μαυρομμάτη
Για το μυθιστόρημα "Ο τελευταίος αριθμός" (Θρακα) του Βάιου Κουτριντζε, από τον μετρ της επιστημονικής φαντασίας στη Λάρισα Θανάση Μάργαρη, στη Larissanet.
Η Χρύσα Φάντη γράφει στη bookpress.gr για το «Μια τρυφερή καρδιά στο βάθος – Και άλλες ιστορίες» (εκδ. Θράκα, 2018) της Χαράς Νικολακοπούλου
Η Διώνη Δημητριάδου γράφει για το "Ο φάρος του Σόρενσον" (Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά.
Ο Γιώργος Θεοχάρης γράφει στην εφ. "Η Αυγή" για την νεοελληνική ποίηση και περιλαμβάνει το "Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς" (Θράκα) του Πέτρου Σκυθιώτη και το "Ματς Πόιντ" (Θράκα) του Κωνσταντίνου Μελισσά
Ο Αριστοτέλης Σαΐνης προτείνει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ανάμεσα σε άλλα βιβλία, το "Μελανά όπως τα μούρα" της Αρετής Καράμπελα
Το nakasbookhouse.gr ξεχωρίζει 3 βιβλία των Εκδόσεων Θράκα για τη χρονιά που πέρασε
Ο Πέτρος Γκολίτσης στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα ποιητικά βιβλία το "Match Point" του Κωνσταντίνου Μελισσά

Από αριστερά προς τα δεξία
Κώστας Λάνταβος, Θάνος Γώγος, Θωμάς Ψύρρας
Στην εκδήλωση η Λογοτεχνία στη Λάρισα Χτες και Σήμερα
(4/12/2018 Αμφιθέατρο Μύλος του Παπά)

Έχω ζήσει στη Λάρισα τα 23 από τα 33 χρόνια της ζωής μου. Είναι η πόλη που γεννήθηκα, η πόλη που γεννήθηκε το λογοτεχνικό περιοδικό και οι εκδόσεις Θράκα. Εδώ και έξι μήνες έχω μετακομίσει στα παράλια του νομού. Ήταν πολύ παράξενο μέσω του προγράμματος να γυρίσω πίσω σαν φιλοξενούμενος του Δήμου και της πόλης.

Η Θράκα αν και γεννήθηκε στη Λάρισα, αν και ποτέ δεν άλλαξε έδρα, αφού είναι κάτι που δε το θέλήσαμε, τα τελευταία χρόνια είχε πολύ περισσότερες δράσεις στην Αθήνα παρά στην Λάρισα. Σε σημείο που δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν γνώριζαν πως είναι μια κίνηση με έδρα την Λάρισα και μας ρωτούσαν με ενθουσιασμό όταν ανακοινώναμε μια εκδήλωση «έρχεστε Λάρισα;».

 η Λογοτεχνία στη Λάρισα Χτες και Σήμερα


Η συμμετοχή μου στο project μου έδωσε την ευκαιρία να ξαναδεθώ με το αναγνωστικό κοινό της πόλης, να διαβάσω ποιήματά μου στους συμπολίτες μου και να συνομιλήσω ξανά με σπουδαίους λογοτέχνες όπως ο Κώστας Λάνταβος, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Σωτήρης Παστάκας. Επίσης, δεν κρύβω τον ενθουσιασμό μου πως γνωρίζω και νέους–νέες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην λογοτεχνία. Οι αίθουσες των εκδηλώσεων γέμισαν και φρόντισα να ενημερώσω τους κατοίκους της πόλης μέσω των εκδηλώσεων αλλά και του τοπικού τύπου (που πάντα μας στηρίζει) για το πρόγραμμα «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», ώστε να αγκαλιάσουν όλους τους λογοτέχνες και από τις τρεις χώρες που θα επισκεφτούν την πόλη.

Η Λάρισα – κάποτε μια λασπούπολη στην πεδιάδα – σήμερα είναι ίσως η πιο ζωντανή περιφερειακή πόλη της Ελλάδας με το περισσότερο πράσινο ανά τετραγωνικό μέτρο. Όλο σχεδόν το κέντρο της καλύπτεται από πεζόδρομους και πλατείες. Με τα τελευταία έργα, που είχα τη χαρά να δω το αποτέλεσμά τους, ο περίπατος από το κέντρο της μέχρι και την παλιά πόλη στο λόφο του Φρουρείου έγινε μια καθημερινή μου συνήθεια. Οι καθημερινές πολιτιστικές επιλογές, με διεθνείς συνεργασίες σε πολλά είδη τέχνης, είναι καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στους καλλιτεχνικούς κύκλους και όχι μόνο.

Ανυπομονώ, μιας και η χιλιομετρική μου απόσταση από την πόλη της Λάρισας μου το επιτρέπει, να βοηθήσω όσο μπορώ στην ξενάγηση κάθε επισκέπτη του προγράμματος και να νοιώσει οικεία στην πόλη που γεννήθηκα.


*

Φωτογραφίες από την βραδιά ποίησης στο Λίντο
28/12/2018
Από Αριστερά προς τα δεξία
Πέτρος Σκυθιώτης, Σωτήρης Παστάκας, Λευτέρης Παπαστεργίου, Θάνος ΓώγοςΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA