Παρουσίαση: Γιώργου Λίλλη, "Ο άνθρωπος τανκ", στις 25 Ιανουαρίου και ώρα 21:30 στο Polis Art Cafe, Πεσματζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα

Τα "Λίγα σύκα απ' τα γαϊδουράγκαθα" της Edna St. Vincent Millay στις κατακτήσεις του Κοσμά Βίδου για το 2017, στο τελευταίο ΒΗΜΑgazino του έτους.

Η Αγγελική Λάλου γράφει στο Fractal για το "Ντάλιτ" (Εκδ. Θράκα, 2017) της Εύας Σπαθάρα

Η Γιώτα Κωνσταντινίδη γράφει στο parallaximag.gr για τη "Βεγγέρα" της Μαργαρίτας Νταλακμάνη

"Όψεις της διαλεκτικής και του ονείρου στη σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαμιν", του Φάνη Παπαγεωργίου

"Ο τελευταίος αριθμός" του Βάιου Κουτριντζέ, στην εφημερίδα "Ελευθερία"

"Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ" του Κώστα Κουτρουμπάκη, Σύντομο κριτικό σημείωμα πάνω στους εισαγωγικούς στίχους του «Ελπήνορα» του Τάκη Σινόπουλου

Θοδωρής Νταλούσης
Δίκαιο

«Έξω υπάρχει μια πόλη- έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Βγείτε στις γειτονιές και φωνάξτε τους συναγωνιστές. Ενημερώστε και τους άλλους που ζητούν δικαιοσύνη. Τα σχέδια των καταπατητών δεν θα περάσουν. Ο λαός μάς καλεί - δείτε πως σπρώχνει και ανοίγει το δρόμο.»

Δυνάμωσε την ένταση της τηλεόρασης και είπε στη γυναίκα να ετοιμάσει το τραπέζι. Αυτή έφερε το κρασί, στράγγιξε τα μακαρόνια και έκοψε τις τομάτες για τη σαλάτα. Το παιδί έπλυνε τα χέρια του στο νιπτήρα και πήρε μια λεμονάδα απ’ το ψυγείο. Ανασηκώθηκαν στην πρόποση για τις μέρες που μέλλονται. Στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, είπε πρόθυμα ο άνδρας και τσούγκρισαν τα κρασοπότηρα με τη λεμονάδα.

«Εξορμούμε στην επαρχία, βρίσκουμε κι άλλους συναγωνιστές. Συσπειρωνόμαστε μα οι προδότες πολεμούν την κάθαρση. Συλλαμβάνουμε τους δοσίλογους. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας.» 

Άρχισε να απορεί με την έκβαση των πραγμάτων. Μισόκλεισε τα παραθυρόφυλλα και χαμήλωσε την ένταση της τηλεόρασης. Η γυναίκα έφερε το κρασί, στράγγιξε τα μακαρόνια και έκοψε τις τομάτες για τη σαλάτα. Το παιδί πήρε τη λεμονάδα και κάθισε φρόνιμα στο τραπέζι. Γέμισαν τα ποτήρια και άρχισαν να γευματίζουν σιωπηλοί.

«Έξω υπάρχει η χώρα του λαού – η δική μας χώρα. Εδραιώνουμε τη νίκη. Οργανώνουμε τα τάγματα του δικαίου. Διαφυλάσσουμε την καθεστηκυία τάξη από τους τρομοκράτες που κρύβονται ανάμεσά μας. Θα τους εντοπίσουμε, θα τους συντρίψουμε.»

Έκλεισε την τηλεόραση, σφράγισε τα παραθυρόφυλλα. Της είπε να κάνει οικονομία στο λάδι. Αυτή στράγγιξε τα μακαρόνια, έκοψε τις τομάτες για τη σαλάτα και κάλεσε το παιδί στο τραπέζι. Το κρασί στυφό˙ η λεμονάδα φυσική, χωρίς ανθρακικό.

«Η Πατρίδα απειλείται και πάλι. Τώρα οι βάρβαροι, συνεργάτες των αυτοεξόριστων προδοτών, κινούνται στις παρυφές της χώρας και σχεδιάζουν την εισβολή τους. Δίνουμε όρκο αίματος: Υπεράσπιση μέχρι θανάτου.»

Πούλησε την τηλεόραση για λίγα τρόφιμα. Μακαρόνια, λάδι και τομάτες. Για κρασί και άλλες πολυτέλειες, ούτε λόγος. Η γυναίκα έστρωσε το τραπέζι και πρότεινε μια προσευχή πριν το δείπνο. Στο παιδί δεν άρεσε η φυσική λεμονάδα δίχως ζάχαρη. Κάθισε κι αυτό κακόκεφα στο τραπέζι.
«Τα δρεπανοφόρα μας θωρακίζουν τα βόρεια σύνορα της Πατρίδας. Καλύτερη άμυνα η επίθεση. Εισβάλουμε στη γείτονα χώρα όπου βλασταίνει ο σπόρος του κακού. Θα τους κατατροπώσουμε. Έξω υπάρχει ένας κόσμος - έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.»


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA