Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου γράφει στο culturenow.gr για το "Χασέπ" (Θράκα) του Αρτέμη Μαυρομμάτη
Για το μυθιστόρημα "Ο τελευταίος αριθμός" (Θρακα) του Βάιου Κουτριντζε, από τον μετρ της επιστημονικής φαντασίας στη Λάρισα Θανάση Μάργαρη, στη Larissanet.
Η Χρύσα Φάντη γράφει στη bookpress.gr για το «Μια τρυφερή καρδιά στο βάθος – Και άλλες ιστορίες» (εκδ. Θράκα, 2018) της Χαράς Νικολακοπούλου
Η Διώνη Δημητριάδου γράφει για το "Ο φάρος του Σόρενσον" (Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά.
Ο Γιώργος Θεοχάρης γράφει στην εφ. "Η Αυγή" για την νεοελληνική ποίηση και περιλαμβάνει το "Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς" (Θράκα) του Πέτρου Σκυθιώτη και το "Ματς Πόιντ" (Θράκα) του Κωνσταντίνου Μελισσά
Ο Αριστοτέλης Σαΐνης προτείνει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ανάμεσα σε άλλα βιβλία, το "Μελανά όπως τα μούρα" της Αρετής Καράμπελα
Το nakasbookhouse.gr ξεχωρίζει 3 βιβλία των Εκδόσεων Θράκα για τη χρονιά που πέρασε
Ο Πέτρος Γκολίτσης στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα ποιητικά βιβλία το "Match Point" του Κωνσταντίνου Μελισσά

Θοδωρής Νταλούσης
Δίκαιο

«Έξω υπάρχει μια πόλη- έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Βγείτε στις γειτονιές και φωνάξτε τους συναγωνιστές. Ενημερώστε και τους άλλους που ζητούν δικαιοσύνη. Τα σχέδια των καταπατητών δεν θα περάσουν. Ο λαός μάς καλεί - δείτε πως σπρώχνει και ανοίγει το δρόμο.»

Δυνάμωσε την ένταση της τηλεόρασης και είπε στη γυναίκα να ετοιμάσει το τραπέζι. Αυτή έφερε το κρασί, στράγγιξε τα μακαρόνια και έκοψε τις τομάτες για τη σαλάτα. Το παιδί έπλυνε τα χέρια του στο νιπτήρα και πήρε μια λεμονάδα απ’ το ψυγείο. Ανασηκώθηκαν στην πρόποση για τις μέρες που μέλλονται. Στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, είπε πρόθυμα ο άνδρας και τσούγκρισαν τα κρασοπότηρα με τη λεμονάδα.

«Εξορμούμε στην επαρχία, βρίσκουμε κι άλλους συναγωνιστές. Συσπειρωνόμαστε μα οι προδότες πολεμούν την κάθαρση. Συλλαμβάνουμε τους δοσίλογους. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας.» 

Άρχισε να απορεί με την έκβαση των πραγμάτων. Μισόκλεισε τα παραθυρόφυλλα και χαμήλωσε την ένταση της τηλεόρασης. Η γυναίκα έφερε το κρασί, στράγγιξε τα μακαρόνια και έκοψε τις τομάτες για τη σαλάτα. Το παιδί πήρε τη λεμονάδα και κάθισε φρόνιμα στο τραπέζι. Γέμισαν τα ποτήρια και άρχισαν να γευματίζουν σιωπηλοί.

«Έξω υπάρχει η χώρα του λαού – η δική μας χώρα. Εδραιώνουμε τη νίκη. Οργανώνουμε τα τάγματα του δικαίου. Διαφυλάσσουμε την καθεστηκυία τάξη από τους τρομοκράτες που κρύβονται ανάμεσά μας. Θα τους εντοπίσουμε, θα τους συντρίψουμε.»

Έκλεισε την τηλεόραση, σφράγισε τα παραθυρόφυλλα. Της είπε να κάνει οικονομία στο λάδι. Αυτή στράγγιξε τα μακαρόνια, έκοψε τις τομάτες για τη σαλάτα και κάλεσε το παιδί στο τραπέζι. Το κρασί στυφό˙ η λεμονάδα φυσική, χωρίς ανθρακικό.

«Η Πατρίδα απειλείται και πάλι. Τώρα οι βάρβαροι, συνεργάτες των αυτοεξόριστων προδοτών, κινούνται στις παρυφές της χώρας και σχεδιάζουν την εισβολή τους. Δίνουμε όρκο αίματος: Υπεράσπιση μέχρι θανάτου.»

Πούλησε την τηλεόραση για λίγα τρόφιμα. Μακαρόνια, λάδι και τομάτες. Για κρασί και άλλες πολυτέλειες, ούτε λόγος. Η γυναίκα έστρωσε το τραπέζι και πρότεινε μια προσευχή πριν το δείπνο. Στο παιδί δεν άρεσε η φυσική λεμονάδα δίχως ζάχαρη. Κάθισε κι αυτό κακόκεφα στο τραπέζι.
«Τα δρεπανοφόρα μας θωρακίζουν τα βόρεια σύνορα της Πατρίδας. Καλύτερη άμυνα η επίθεση. Εισβάλουμε στη γείτονα χώρα όπου βλασταίνει ο σπόρος του κακού. Θα τους κατατροπώσουμε. Έξω υπάρχει ένας κόσμος - έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.»


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA