Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου γράφει στο culturenow.gr για το "Χασέπ" (Θράκα) του Αρτέμη Μαυρομμάτη
Για το μυθιστόρημα "Ο τελευταίος αριθμός" (Θρακα) του Βάιου Κουτριντζε, από τον μετρ της επιστημονικής φαντασίας στη Λάρισα Θανάση Μάργαρη, στη Larissanet.
Η Χρύσα Φάντη γράφει στη bookpress.gr για το «Μια τρυφερή καρδιά στο βάθος – Και άλλες ιστορίες» (εκδ. Θράκα, 2018) της Χαράς Νικολακοπούλου
Η Διώνη Δημητριάδου γράφει για το "Ο φάρος του Σόρενσον" (Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά.
Ο Γιώργος Θεοχάρης γράφει στην εφ. "Η Αυγή" για την νεοελληνική ποίηση και περιλαμβάνει το "Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς" (Θράκα) του Πέτρου Σκυθιώτη και το "Ματς Πόιντ" (Θράκα) του Κωνσταντίνου Μελισσά
Ο Αριστοτέλης Σαΐνης προτείνει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ανάμεσα σε άλλα βιβλία, το "Μελανά όπως τα μούρα" της Αρετής Καράμπελα
Το nakasbookhouse.gr ξεχωρίζει 3 βιβλία των Εκδόσεων Θράκα για τη χρονιά που πέρασε
Ο Πέτρος Γκολίτσης στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα ποιητικά βιβλία το "Match Point" του Κωνσταντίνου Μελισσά


Τριακοστό Έκτο Συμπόσιο Ποίησης
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 1-2 Ιουλίου

Ποίηση και Εκπαίδευση

Ποιητικός Διαγωνισμός για μαθητές Γυμνάσιου και Λυκείου
του Νομού Αχαΐας


Η Ο.Ε. του Συμποσίου Ποίησης αποφάσισε να αφιερώσει το φετινό Τριακοστό Έκτο Συμπόσιο (Πανεπιστήμιο Πατρών, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, 1-2 Ιουλίου) στην παραγωγή, μελέτη, διδασκαλία της ποίησης και την όλη ενασχόληση με αυτήν εκπαιδευτικών και μαθητών σε όλες της βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Θα γίνουν εισηγήσεις από εκπαιδευτικούς Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ελεύθερες μικρές ανακοινώσεις και μια Στρογγυλή Τράπεζα εκπαιδευτικών με σχετική εμπειρία στη δημιουργική γραφή στην τάξη. Ενδιάμεσα εκπαιδευτικοί θα απαγγείλουν ποιήματά τους, ενώ στην καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση δόκιμων ποιητών θα διαβάσουν ποίησή τους εκπαιδευτικοί ποιητές.
Έμφαση δίνεται στην πρόσκληση και συμμετοχή μαθητών και φοιτητών σε διάλογο γενικά και ιδιαίτερα στη συμμετοχή τους στον προκηρυγμένο Διαγωνισμό Ποίησης, με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση της ενασχόλησης με την ποίηση, της μελέτης και του διαλόγου γι’ αυτήν και την κοινοποίησή της, ώστε να απελευθερωθούν οι δυνατότητες πού παρέχει η ποίηση στην όλη ψυχοπνευματική συγκρότηση του ανθρώπου, εντελώς ιδιαίτερα στην παιδική και νεανική ηλικία.
Η κριτική επιτροπή έχει αποτελεσθεί από εκπαιδευτικούς και ποιητές (έναν καθηγητή πανεπιστημίου, δυο ποιητές, μία καθηγήτρια και μία Σχολική Σύμβουλο από την Πάτρα, δυο πανεπιστημιακές καθηγήτριες, δύο εκπαιδευτικούς-ποιήτριες και έναν εκδότη-ποιητή από την Αθήνα).
Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετάσχει (ατομικά) με μέχρι τρία (3), ανέκδοτα και αδημοσίευτα, ποιήματα, έως τριάντα στίχους το καθένα, στην ελληνική γλώσσα και με ελεύθερο θέμα.
Θα απονεμηθούν 3 βραβεία και 3 έπαινοι σε ισάριθμους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (από 1 για κάθε τάξη). Τα ποιήματα που θα βραβευθούν και όσα πάρουν έπαινο, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συμποσίου Ποίησης και θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Μανδραγόρας». Όλες οι συμμετοχές στο διαγωνισμό θα διανεμηθούν σε ειδικό έντυπο στους συνέδρους.
Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική, αυτοτελή συνεδρία του Τριακοστού Έκτου Συμποσίου Ποίησης (Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών 1 – 2 Ιουλίου του τρέχοντος έτους,) την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, όπου θα γίνει και η τελετή βράβευσης, παρουσία εκπροσώπων φορέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου Πατρών, και θα απαγγελθούν τα ποιήματα που θα τιμηθούν με βραβείο ή έπαινο.

Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών: 10 Ιουνίου 2017 (με σφραγίδα ταχυδρομείου), α) ταχυδρομικά σε 5 δακτυλογραφημένα αντίγραφα (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12), με απλή, όχι συστημένη επιστολή, στην ταχυδρομική διεύθυνση του Συμποσίου Ποίησης (Συμπόσιο Ποίησης, Τ.Θ. 1142 26110 Πάτρα) β) και ηλεκτρονικά στην ηλ. διεύθυνση (petro.symposio@gmail.com) έως την ίδια ημερομηνία. Σε ξεχωριστή σελίδα θα αναγράφονται: ονοματεπώνυμο του μαθητή, δ/νση κατοικίας, τηλέφωνο, δ/νση ηλ. ταχυδρομείου, τάξη φοίτησης, σχολική μονάδα, δ/νση και τηλέφωνο σχολείου. Στο φάκελο και στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αναγράφεται η ένδειξη «Για τον Ποιητικό Διαγωνισμό» και η εκπαιδευτική βαθμίδα (Γυμνάσιο ή Λύκειο).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA