Ο Αρτέμης Μαυρομμάτης γράφει στο frear.gr για τις "Μικρές Καταιγίδες" της Βικτωρίας Γεροντάσιου (Εκδ. Θράκα, 2018)

Η Βαρβάρα Ρούσσου γράφει στο περιοδικό "ο αναγνώστης" για τον "Φόνο του λευκού" (Θράκα, 2017) του Παναγιώτη Δημητριάδη

Ο Πέτρος Γκολίτσης γράφει στην Εφημερίδα Των Συντακτών για τον "Άνθρωπο Τανκ" (Θράκα, 2017) του Γιώργου Λίλλη

Η Ζέττα Μπαρμπαρέσσου στις "500 λέξεις" της Καθημερινής. Από τις εκδόσεις Θράκα κυκλοφορεί το βιβλίο της "Ρωμαϊκή Ώχρα και άλλες ιστορίες".

Από την παρουσίαση του "Παγοθραυστικού" (Εκδόσεις Θράκα, 2018) της Ελίνας Αφεντάκη, στην Αθήνα.

Από την παρουσίαση του "Χρονορυχείου" (Εκδ. Θράκα, 2017) της Στέλλας Δούμου, στην Έδεσσα.

Η "Διώρυγα μεταξύ νεφών" (Εκδ. Θράκα, 2018) του Φάνη Παπαγεωργίου, ανάμεσα στα "βιβλία για το καλοκαίρι" της εφ. Καθημερινής από τον Άθω Δημουλά.

Από την παρουσίαση της "Δυνάστρας Μήτρας" (Εκδ. Θράκα, 2018) της Ευσταθίας Παύλου-Κατράκη, στο Ιδιώνυμο, στον Κορυδαλλό.


Το λογοτεχνικό καλειδοσκόπιο του παρόντος
Ένα διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνεται στην ΔΕΘΒ για τρίτη χρονιά και φέρνει σε επαφή το κοινό με την δυναμική νέα γενιά των Ελλήνων συγγραφέων. Οι ποικίλες εκφάνσεις του ποιητικού, η μεγάλη φόρμα, το διήγημα και οι υβριδικές μορφές παρουσιάζονται και αναδεικνύονται μέσα από μια σειρά συζητήσεων, συνεντεύξεων και αναγνώσεων με τους ίδιους τους δημιουργούς και άλλους ανθρώπους του λόγου.
O ποιητικός στοχασμός και οι αφηγηματικοί λαβύρινθοι, οι δυναμικές της κατασκευής και τα όριά της, το πολιτικό και το ηθικό, η αλήθεια και η ψευδαίσθηση, η ενηλικίωση και οι δύσκολες παραδοχές της, ο ρεαλισμός και το παράλογο, ξεδιπλώνονται σε μια σειρά πυκνών παρουσιάσεων όπου είκοσι νέοι-ες πεζογράφοι και ποιητές-τριες  διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους και μας μιλούν για το έργο τους, τη συγγραφική τους ταυτότητα και τη σχέση τους με τη γραφή.
Παράλληλα διοργανώνονται δύο ανοιχτές συζητήσεις όπου οι συγγραφείς αλλά και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με θεωρητικούς και κριτικούς λογοτεχνίας για τις πολλαπλές όψεις του σύγχρονου λογοτεχνικού πεδίου και τη σημασία της λογοτεχνίας στη ζωή μας.
 Η σύγχρονη λογοτεχνία, πεζογραφία και ποίηση, και οι διαφορετικές μορφές της ενσωματώνουν πια όλα τα ρεύματα, όλους τους νεωτερισμούς, τις πρωτοπορίες, τις καινοτομίες που έχουν υπάρξει.
Τι μπορεί να είναι καινούργιο σε μια εποχή που όλα έχουν ήδη δοκιμαστεί;  Ποιο είναι το τίμημα αυτής της καλλιτεχνικής ελευθερίας; Τι καθιστά ένα έργο σύγχρονο και αντιπροσωπευτικό του καιρού του; Τι ψάχνουμε ως αναγνώστες; Τι αναζητάμε ως συγγραφείς; Με ποιους τρόπους μπορεί η λογοτεχνία να ανταποκριθεί στην επείγουσα φύση του ιστορικού παρόντος διατηρώντας την κριτική και αναστοχαστική της ελευθερία;
Η εξαιρετική ποικιλομορφία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, η τόλμη στην χρήση των μέσων αλλά και η ανταπόκριση στην ιστορική συγκυρία ανανεώνει την πίστη μας στην ίδια τη λειτουργία της τέχνης. Κάθε εποχή επαναλαμβάνεται με άλλους τρόπους ο ίδιος κύκλος των αναπάντητων ερωτημάτων που δεν είναι παρά η ίδια η σχέση μας με τον κόσμο, την οποία η τέχνη δεν παύει να διερευνά και να διαπραγματεύεται και έτσι να παραμένει ένα πεδίο ζωτικής σημασίας για την ζωή μας.
Το φεστιβάλ είναι μια διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Τις εκδηλώσεις επιμελείται και συντονίζει η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 12 Μαΐου
17.00-19.00 Αίθουσα ΒΑΒΕΛ/ περίπτερο 15
Παρουσιάσεις των νέων  λογοτεχνών
Νέοι πεζογράφοι και ποιητές διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους και μας μιλούν για το έργο τους,, τη συγγραφική τους ταυτότητα και τη σχέση τους με τη γραφή.
17.00-18.00
Μαριαλένα Σπυροπούλου, Νίκη Χαλκιαδάκη, Γιάννης Πλιάγκος, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού
18.00-19.00
Λένια Ζαφειροπούλου, Θωμάς Συμεωνίδης, Χρήστος Κολτσίδας, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη,  Θανάσης Σταμούλης

20.00- 21.00 Αίθουσα ΒΑΒΕΛ/ περίπτερο 15
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Ο τρόπος να κινδυνεύουμε, μια συζήτηση για την σύγχρονη ποίηση»
Οι πολλαπλές όψεις του ποιητικού τοπίου και το τίμημα της καλλιτεχνικής ελευθερίας, η ποίηση ως πεδίο αμφιβολίας και αναστοχασμού του πραγματικού.
Θα μιλήσουν οι ποιήτριες και κριτικοί λογοτεχνίας Γιάννα Μπούκοβα και Μαρία Τοπάλη.
Ομιλήτριες: Γιάννα Μπούκοβα ποιήτρια και κριτικός, Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια και κριτικός.
Συμμετέχουν οι καλεσμένοι συγγραφείς.

Σάββατο 13 Μαΐου
12.00-14.00 Αίθουσα ΒΑΒΕΛ/ περίπτερο 15
Παρουσιάσεις των νέων  λογοτεχνών
Νέοι πεζογράφοι και ποιητές διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους και μας μιλούν για το έργο τους,, τη συγγραφική τους ταυτότητα και τη σχέση τους με τη γραφή.
12.00-13.00
Παναγιώτης Κεχαγιάς, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Ελένη Ντούξη, Σωφρονίου Σωφρόνης,  Αντριάνα Μίνου,
13.00-14.00
 Κωνσταντίνος Τζήκας, Κωνσταντίνα Κορυβάντη, Αλέκος Λούντζης,  Γιούλη Αναστασοπούλου, Κωστής Μαλούτας

17.00-18.00 Αίθουσα ΒΑΒΕΛ/ περίπτερο 15
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Το πολυσθενές κείμενο, μια συζήτηση για την σύγχρονη πεζογραφία»
Τι καθιστά ένα έργο σύγχρονο; Τι ψάχνουμε ως αναγνώστες; Τι αναζητάμε ως συγγραφείς; Με ποιους τρόπους μπορεί η πεζογραφία να ανταποκριθεί στην επείγουσα φύση του ιστορικού παρόντος διατηρώντας την κριτική και αναστοχαστική της ελευθερία; Τι επίδραση έχει στη ζωή μας η λογοτεχνία;
Ομιλήτριες: Λαμπρινή Κουζέλη, κριτικός λογοτεχνίας, Σοφία Ιακωβίδου, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής λογοτεχνίας  ΔΠΘ.
Συμμετέχουν οι καλεσμένοι συγγραφείς
.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA