Από την παρουσίαση της "Δυνάστρας Μήτρας" (Εκδ. Θράκα, 2018) της Ευσταθίας Παύλου-Κατράκη, στο Ιδιώνυμο, στον Κορυδαλλό.

Οι εκδόσεις Θράκα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Παγοθραυστικό" της Ελίνας Αφεντάκη, την Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις 19:00, στο MONK (Καρόρη 4, μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς)

Δύο ποιήματα από το βιβλίο "Αιώνια, το Βερολίνο" (Θράκα, 2018) του Βασίλη Τσιρώνη

Η ΘΡΑΚΑ στο 2ο Θερινό Βιβιλιοστάσιο! 21-24 Ιούνη, Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31)

Ζαχαρίας Στουφής
Ποιητικά βρομόλογα
1)
Για μένα, λέξεις όπως μουνί, κώλος, πούτσος, γαμήσι, κ.ά. δεν είναι βρομόλογα, αλλά απλές λέξεις. Πάντως, το καλό με αυτό είναι ότι τα ποιήματα μου δεν θα διδαχθούν ποτέ στα σχολεία, ούτε κάποιος γελοίος μαλάκας θα τα απαγγείλει δημόσια. Αλήθεια λέω, δεν θέλω να προκαλέσω, θέλω να γράψω σε γλώσσα απλή, στη γλώσσα του λαού  μου.
2)
Όταν ένας ποιητής «ενοχλεί» σημαίνει πως όντως είναι ποιητής. Όταν όμως ενοχλεί και τους σύγχρονούς του ποιητές, τότε πολύ πιθανόν να είναι πρωτοπόρος ποιητής.
3)
Αφού στην εποχή μας δεν υπάρχει, σχολή ή ρεύμα, σατιρικής και τραγικής ποίησης, θα μπορούσα να ισχυριστώ πως δεν υπάρχει καν, ελληνική ποίηση!
4)
Ο κάθε ποιητής αποκτά το δικό του λεξιλόγιο με το πέρασμα του χρόνου… δηλαδή, χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις, τόσο έντονα και συμβολικά που στο τέλος γίνονται χαρακτηριστικές της ποίησής τους. Παράλληλα με την δημιουργία αυτού του λεξιλογίου, θεωρώ απαραίτητη και μία λίστα από λέξεις που θα πρέπει καθ’ όλη την ζωή του να αποφύγει!
5)
Μένω κατάπληκτος όταν συζητώ με ποιητές και διαπιστώνω πως έχουν άγνοια περί ηθικής. Η ηθική είναι το πρώτο πράγμα το οποίο οφείλει να πραγματευτεί διεξοδικά ο ποιητής.
6)
Τι είπες διανοούμενε;
Πρώτα πρέπει να εξασφαλίσει ο άνθρωπος το ψωμί και μετά την μόρφωση;
Κακό ψόφο να ΄χεις ζωντόβολο…
7)
Από παιδί σιχαίνομαι το καλοκαίρι με την πολύ ζέστη και την μόνιμη ηλιοφάνεια, τους τουρίστες με τις διακοπές τους και την όλο φως, ποίηση του Ελύτη.
8)
Αυτές οι λέξεις που τις λένε «βρομόλογα» μου αρέσουν πολύ όταν τις συναντάω στην ποίηση. Όταν όμως κάποιος ποιητής χρησιμοποιεί  την ίδια λέξη συνεχώς τότε ο άνθρωπος έχει σοβαρό πρόβλημα.
9)
Ένας φίλος μου (που με θεωρεί καλό ποιητή) εκτίμησε κάποτε πως αν δεν ήμουν ζακυνθινός θα ήμουν ένας κακός ποιητής.
Και του απάντησα:
Αν δεν ήμουν Ζακυνθινός, θα έπαιζα μπάσο σε heavy metal μπάντα στα Εξάρχεια.
10)
Οτιδήποτε βρίζει, διαφωνεί και αγνοεί, δεν είναι απαραίτητα ποίηση
11)
Μα το εννοείς να στέκεις μπροστά σε μια λευκή σελίδα νομίζοντας πως θα αποτυπώσεις με λέξεις την ψυχή σου!
Κωλοζωή...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA