Συνέντευξη της Μαριλένας Παππά στο Reader.gr με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου της "Το γλυκό του Δούναβη" (Θράκα, 2018) και την επερχόμενη παρουσίασή του στην Αθήνα.

Παρουσίαση του βιβλίου "Διώρυγα μεταξύ νεφών" του Φάνη Παπαγεωργίου, στις 27 Απριλίου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα

Ο Κώστας Καλημέρης γράφει στο περιοδικό "Ο αναγνώστης" για το Ντάλιτ (Θράκα, 2017) της Εύας Σπαθάρα

Στα "Ποιητικά" που κυκλοφορούν, κριτικές από τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου για τα βιβλία "Φόνος του λευκού" και "28 μέρες κάτω από τη γη" των Παναγιώτη Δημητριάδη και Σάντις Βασιλείου αντίστοιχα, όπως επίσης και κριτικό σημείωμα του Γ. Βέη για τον "Κούκο" της Πελαγίας Φυτοπούλου.

Επανακυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο της σειράς "Αργεντίνοι ποιητές", "Ποιήματα" του Ούγκο Μουχίκα

Ζαχαρίας Στουφής
Ποιητικά βρομόλογα
1)
Για μένα, λέξεις όπως μουνί, κώλος, πούτσος, γαμήσι, κ.ά. δεν είναι βρομόλογα, αλλά απλές λέξεις. Πάντως, το καλό με αυτό είναι ότι τα ποιήματα μου δεν θα διδαχθούν ποτέ στα σχολεία, ούτε κάποιος γελοίος μαλάκας θα τα απαγγείλει δημόσια. Αλήθεια λέω, δεν θέλω να προκαλέσω, θέλω να γράψω σε γλώσσα απλή, στη γλώσσα του λαού  μου.
2)
Όταν ένας ποιητής «ενοχλεί» σημαίνει πως όντως είναι ποιητής. Όταν όμως ενοχλεί και τους σύγχρονούς του ποιητές, τότε πολύ πιθανόν να είναι πρωτοπόρος ποιητής.
3)
Αφού στην εποχή μας δεν υπάρχει, σχολή ή ρεύμα, σατιρικής και τραγικής ποίησης, θα μπορούσα να ισχυριστώ πως δεν υπάρχει καν, ελληνική ποίηση!
4)
Ο κάθε ποιητής αποκτά το δικό του λεξιλόγιο με το πέρασμα του χρόνου… δηλαδή, χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις, τόσο έντονα και συμβολικά που στο τέλος γίνονται χαρακτηριστικές της ποίησής τους. Παράλληλα με την δημιουργία αυτού του λεξιλογίου, θεωρώ απαραίτητη και μία λίστα από λέξεις που θα πρέπει καθ’ όλη την ζωή του να αποφύγει!
5)
Μένω κατάπληκτος όταν συζητώ με ποιητές και διαπιστώνω πως έχουν άγνοια περί ηθικής. Η ηθική είναι το πρώτο πράγμα το οποίο οφείλει να πραγματευτεί διεξοδικά ο ποιητής.
6)
Τι είπες διανοούμενε;
Πρώτα πρέπει να εξασφαλίσει ο άνθρωπος το ψωμί και μετά την μόρφωση;
Κακό ψόφο να ΄χεις ζωντόβολο…
7)
Από παιδί σιχαίνομαι το καλοκαίρι με την πολύ ζέστη και την μόνιμη ηλιοφάνεια, τους τουρίστες με τις διακοπές τους και την όλο φως, ποίηση του Ελύτη.
8)
Αυτές οι λέξεις που τις λένε «βρομόλογα» μου αρέσουν πολύ όταν τις συναντάω στην ποίηση. Όταν όμως κάποιος ποιητής χρησιμοποιεί  την ίδια λέξη συνεχώς τότε ο άνθρωπος έχει σοβαρό πρόβλημα.
9)
Ένας φίλος μου (που με θεωρεί καλό ποιητή) εκτίμησε κάποτε πως αν δεν ήμουν ζακυνθινός θα ήμουν ένας κακός ποιητής.
Και του απάντησα:
Αν δεν ήμουν Ζακυνθινός, θα έπαιζα μπάσο σε heavy metal μπάντα στα Εξάρχεια.
10)
Οτιδήποτε βρίζει, διαφωνεί και αγνοεί, δεν είναι απαραίτητα ποίηση
11)
Μα το εννοείς να στέκεις μπροστά σε μια λευκή σελίδα νομίζοντας πως θα αποτυπώσεις με λέξεις την ψυχή σου!
Κωλοζωή...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA