Τα "Λίγα σύκα απ' τα γαϊδουράγκαθα" της Edna St. Vincent Millay στις κατακτήσεις του Κοσμά Βίδου για το 2017, στο τελευταίο ΒΗΜΑgazino του έτους.

Η Αγγελική Λάλου γράφει στο Fractal για το "Ντάλιτ" (Εκδ. Θράκα, 2017) της Εύας Σπαθάρα

Η Γιώτα Κωνσταντινίδη γράφει στο parallaximag.gr για τη "Βεγγέρα" της Μαργαρίτας Νταλακμάνη

"Όψεις της διαλεκτικής και του ονείρου στη σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαμιν", του Φάνη Παπαγεωργίου

"Ο τελευταίος αριθμός" του Βάιου Κουτριντζέ, στην εφημερίδα "Ελευθερία"

"Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ" του Κώστα Κουτρουμπάκη, Σύντομο κριτικό σημείωμα πάνω στους εισαγωγικούς στίχους του «Ελπήνορα» του Τάκη Σινόπουλου

Ζαχαρίας Στουφής
Ποιητικά βρομόλογα
1)
Για μένα, λέξεις όπως μουνί, κώλος, πούτσος, γαμήσι, κ.ά. δεν είναι βρομόλογα, αλλά απλές λέξεις. Πάντως, το καλό με αυτό είναι ότι τα ποιήματα μου δεν θα διδαχθούν ποτέ στα σχολεία, ούτε κάποιος γελοίος μαλάκας θα τα απαγγείλει δημόσια. Αλήθεια λέω, δεν θέλω να προκαλέσω, θέλω να γράψω σε γλώσσα απλή, στη γλώσσα του λαού  μου.
2)
Όταν ένας ποιητής «ενοχλεί» σημαίνει πως όντως είναι ποιητής. Όταν όμως ενοχλεί και τους σύγχρονούς του ποιητές, τότε πολύ πιθανόν να είναι πρωτοπόρος ποιητής.
3)
Αφού στην εποχή μας δεν υπάρχει, σχολή ή ρεύμα, σατιρικής και τραγικής ποίησης, θα μπορούσα να ισχυριστώ πως δεν υπάρχει καν, ελληνική ποίηση!
4)
Ο κάθε ποιητής αποκτά το δικό του λεξιλόγιο με το πέρασμα του χρόνου… δηλαδή, χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις, τόσο έντονα και συμβολικά που στο τέλος γίνονται χαρακτηριστικές της ποίησής τους. Παράλληλα με την δημιουργία αυτού του λεξιλογίου, θεωρώ απαραίτητη και μία λίστα από λέξεις που θα πρέπει καθ’ όλη την ζωή του να αποφύγει!
5)
Μένω κατάπληκτος όταν συζητώ με ποιητές και διαπιστώνω πως έχουν άγνοια περί ηθικής. Η ηθική είναι το πρώτο πράγμα το οποίο οφείλει να πραγματευτεί διεξοδικά ο ποιητής.
6)
Τι είπες διανοούμενε;
Πρώτα πρέπει να εξασφαλίσει ο άνθρωπος το ψωμί και μετά την μόρφωση;
Κακό ψόφο να ΄χεις ζωντόβολο…
7)
Από παιδί σιχαίνομαι το καλοκαίρι με την πολύ ζέστη και την μόνιμη ηλιοφάνεια, τους τουρίστες με τις διακοπές τους και την όλο φως, ποίηση του Ελύτη.
8)
Αυτές οι λέξεις που τις λένε «βρομόλογα» μου αρέσουν πολύ όταν τις συναντάω στην ποίηση. Όταν όμως κάποιος ποιητής χρησιμοποιεί  την ίδια λέξη συνεχώς τότε ο άνθρωπος έχει σοβαρό πρόβλημα.
9)
Ένας φίλος μου (που με θεωρεί καλό ποιητή) εκτίμησε κάποτε πως αν δεν ήμουν ζακυνθινός θα ήμουν ένας κακός ποιητής.
Και του απάντησα:
Αν δεν ήμουν Ζακυνθινός, θα έπαιζα μπάσο σε heavy metal μπάντα στα Εξάρχεια.
10)
Οτιδήποτε βρίζει, διαφωνεί και αγνοεί, δεν είναι απαραίτητα ποίηση
11)
Μα το εννοείς να στέκεις μπροστά σε μια λευκή σελίδα νομίζοντας πως θα αποτυπώσεις με λέξεις την ψυχή σου!
Κωλοζωή...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA