Ο Αρτέμης Μαυρομμάτης γράφει στο frear.gr για τις "Μικρές Καταιγίδες" της Βικτωρίας Γεροντάσιου (Εκδ. Θράκα, 2018)

Η Βαρβάρα Ρούσσου γράφει στο περιοδικό "ο αναγνώστης" για τον "Φόνο του λευκού" (Θράκα, 2017) του Παναγιώτη Δημητριάδη

Ο Πέτρος Γκολίτσης γράφει στην Εφημερίδα Των Συντακτών για τον "Άνθρωπο Τανκ" (Θράκα, 2017) του Γιώργου Λίλλη

Η Ζέττα Μπαρμπαρέσσου στις "500 λέξεις" της Καθημερινής. Από τις εκδόσεις Θράκα κυκλοφορεί το βιβλίο της "Ρωμαϊκή Ώχρα και άλλες ιστορίες".

Από την παρουσίαση του "Παγοθραυστικού" (Εκδόσεις Θράκα, 2018) της Ελίνας Αφεντάκη, στην Αθήνα.

Από την παρουσίαση του "Χρονορυχείου" (Εκδ. Θράκα, 2017) της Στέλλας Δούμου, στην Έδεσσα.

Η "Διώρυγα μεταξύ νεφών" (Εκδ. Θράκα, 2018) του Φάνη Παπαγεωργίου, ανάμεσα στα "βιβλία για το καλοκαίρι" της εφ. Καθημερινής από τον Άθω Δημουλά.

Από την παρουσίαση της "Δυνάστρας Μήτρας" (Εκδ. Θράκα, 2018) της Ευσταθίας Παύλου-Κατράκη, στο Ιδιώνυμο, στον Κορυδαλλό.
Yet there is 
no return: rolling up out of chaos, 
a nine months' wonder, the city 
the man, an identity — it can't be 
otherwise — an 

interpenetration, both ways.

William Carlos Williams, “Paterson”

Ένας από τους πλέον ιδιόρρυθμους εκπροσώπους του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, ο Jim Jarmusch, επιστρέφει με ένα απλό και ταπεινό αφήγημα, αφορμή ενός από τα διασημότερα ποιήματα του Αμερικανού ποιητή Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, το Paterson.

Ποίημα, ποιητής και πόλη συμπράττουν σχεδόν αθόρυβα για να σκιαγραφηθεί η καθημερινή -διάρκειας μιας εβδομάδας- ρουτίνα του μετρημένου, λιγομίλητου και φιλήσυχου Paterson (Adam Driver), ποιητή και οδηγού αστικού λεωφορείου στην μικρή πόλη Paterson του New Jersey των ΗΠΑ.


Κάθε ημέρα του ήρωα πανομοιότυπη: πρωινό ξύπνημα λίγα λεπτά πριν τις έξι και μισή, μοναχικό πρωινό στην κουζίνα, με τα πόδια στο αμαξοστάσιο, οι πρώτοι στίχοι στο «μυστικό τετράδιο» πριν το πρώτο δρομολόγιο. Οι εικόνες του ωραρίου στους δρόμους της πόλης συνθέτουν έναν ποιητικό καμβά που ίσως μόνο τα μάτια του Paterson μπορούν να συλλάβουν. Νωρίς το απόγευμα επιστροφή στο σπίτι. Δείπνο με την όμορφη Ιρανή αγαπημένη του Laura (Golshifteh Farahani) κι έπειτα βραδινή βόλτα με τον Marvin, ένα αξιολάτρευτο αγγλικό μπουλντόγκ. H μέρα κλείνει με μπύρα στην αγαπημένη παμπ. Σαν μία ανάλαφρη ειρωνεία να διαπερνά την αφήγηση.


Ο Γουίλιαμς, ο Γκινσμπέργκ, o Φρανκ Ο’Χάρα, ο Λου Κοστέλο και η ποίηση της καθημερινότητας. Ένα μπλε σπιρτόκουτο, οι καταρράκτες της πόλης, δίδυμα αδέρφια διάσπαρτα σε κάθε πλάνο, το ξεχαρβαλωμένο ξύλινο γραμματοκιβώτιο της αυλής, οι φωνές των ανθρώπων, οι μικρές αθώες νευρώσεις του καθενός. Η Laura ζωγραφίζει ασπρόμαυρες γραμμές και κύκλους σε κάθε επιφάνεια, ο μπάρμαν συλλέγει αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες διάσημων εκλιπόντων της μικρής πόλης, η αστεία επιμονή του μελαψού ηθοποιού να παραμείνει στο πλευρό της πρώην αγαπημένης του.

Όνειρα που ζητούν ενσάρκωση, ένα-δύο ποιήματα που συνθέτονται αργά και το απροσδόκητο τέλος που επισημαίνει την νομοτέλεια της φθοράς και της αναδημιουργίας. Όμορφος κινηματογράφος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA