Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου γράφει στο culturenow.gr για το "Χασέπ" (Θράκα) του Αρτέμη Μαυρομμάτη
Για το μυθιστόρημα "Ο τελευταίος αριθμός" (Θρακα) του Βάιου Κουτριντζε, από τον μετρ της επιστημονικής φαντασίας στη Λάρισα Θανάση Μάργαρη, στη Larissanet.
Η Χρύσα Φάντη γράφει στη bookpress.gr για το «Μια τρυφερή καρδιά στο βάθος – Και άλλες ιστορίες» (εκδ. Θράκα, 2018) της Χαράς Νικολακοπούλου
Η Διώνη Δημητριάδου γράφει για το "Ο φάρος του Σόρενσον" (Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά.
Ο Γιώργος Θεοχάρης γράφει στην εφ. "Η Αυγή" για την νεοελληνική ποίηση και περιλαμβάνει το "Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς" (Θράκα) του Πέτρου Σκυθιώτη και το "Ματς Πόιντ" (Θράκα) του Κωνσταντίνου Μελισσά
Ο Αριστοτέλης Σαΐνης προτείνει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ανάμεσα σε άλλα βιβλία, το "Μελανά όπως τα μούρα" της Αρετής Καράμπελα
Το nakasbookhouse.gr ξεχωρίζει 3 βιβλία των Εκδόσεων Θράκα για τη χρονιά που πέρασε
Ο Πέτρος Γκολίτσης στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα ποιητικά βιβλία το "Match Point" του Κωνσταντίνου Μελισσά
Yet there is 
no return: rolling up out of chaos, 
a nine months' wonder, the city 
the man, an identity — it can't be 
otherwise — an 

interpenetration, both ways.

William Carlos Williams, “Paterson”

Ένας από τους πλέον ιδιόρρυθμους εκπροσώπους του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, ο Jim Jarmusch, επιστρέφει με ένα απλό και ταπεινό αφήγημα, αφορμή ενός από τα διασημότερα ποιήματα του Αμερικανού ποιητή Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, το Paterson.

Ποίημα, ποιητής και πόλη συμπράττουν σχεδόν αθόρυβα για να σκιαγραφηθεί η καθημερινή -διάρκειας μιας εβδομάδας- ρουτίνα του μετρημένου, λιγομίλητου και φιλήσυχου Paterson (Adam Driver), ποιητή και οδηγού αστικού λεωφορείου στην μικρή πόλη Paterson του New Jersey των ΗΠΑ.


Κάθε ημέρα του ήρωα πανομοιότυπη: πρωινό ξύπνημα λίγα λεπτά πριν τις έξι και μισή, μοναχικό πρωινό στην κουζίνα, με τα πόδια στο αμαξοστάσιο, οι πρώτοι στίχοι στο «μυστικό τετράδιο» πριν το πρώτο δρομολόγιο. Οι εικόνες του ωραρίου στους δρόμους της πόλης συνθέτουν έναν ποιητικό καμβά που ίσως μόνο τα μάτια του Paterson μπορούν να συλλάβουν. Νωρίς το απόγευμα επιστροφή στο σπίτι. Δείπνο με την όμορφη Ιρανή αγαπημένη του Laura (Golshifteh Farahani) κι έπειτα βραδινή βόλτα με τον Marvin, ένα αξιολάτρευτο αγγλικό μπουλντόγκ. H μέρα κλείνει με μπύρα στην αγαπημένη παμπ. Σαν μία ανάλαφρη ειρωνεία να διαπερνά την αφήγηση.


Ο Γουίλιαμς, ο Γκινσμπέργκ, o Φρανκ Ο’Χάρα, ο Λου Κοστέλο και η ποίηση της καθημερινότητας. Ένα μπλε σπιρτόκουτο, οι καταρράκτες της πόλης, δίδυμα αδέρφια διάσπαρτα σε κάθε πλάνο, το ξεχαρβαλωμένο ξύλινο γραμματοκιβώτιο της αυλής, οι φωνές των ανθρώπων, οι μικρές αθώες νευρώσεις του καθενός. Η Laura ζωγραφίζει ασπρόμαυρες γραμμές και κύκλους σε κάθε επιφάνεια, ο μπάρμαν συλλέγει αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες διάσημων εκλιπόντων της μικρής πόλης, η αστεία επιμονή του μελαψού ηθοποιού να παραμείνει στο πλευρό της πρώην αγαπημένης του.

Όνειρα που ζητούν ενσάρκωση, ένα-δύο ποιήματα που συνθέτονται αργά και το απροσδόκητο τέλος που επισημαίνει την νομοτέλεια της φθοράς και της αναδημιουργίας. Όμορφος κινηματογράφος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA