Παρασκευή και Σάββατο 19-20 Ιανουαρίου, οι εκδόσεις Θράκα θα βρίσκονται στο Θέατρο Εμπρός για το International Video Poetry Festival, με τα νέα μας βιβλία αλλά και παλαιότερα σε τιμές bazzar ως 70% κάτω. Σας περιμένουμε από τις 17:00 και τις δύο μέρες!

Παρουσίαση: Γιώργου Λίλλη, "Ο άνθρωπος τανκ", στις 25 Ιανουαρίου και ώρα 21:30 στο Polis Art Cafe, Πεσματζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα

Τα "Λίγα σύκα απ' τα γαϊδουράγκαθα" της Edna St. Vincent Millay στις κατακτήσεις του Κοσμά Βίδου για το 2017, στο τελευταίο ΒΗΜΑgazino του έτους.

Η Αγγελική Λάλου γράφει στο Fractal για το "Ντάλιτ" (Εκδ. Θράκα, 2017) της Εύας Σπαθάρα

Η Γιώτα Κωνσταντινίδη γράφει στο parallaximag.gr για τη "Βεγγέρα" της Μαργαρίτας Νταλακμάνη

"Όψεις της διαλεκτικής και του ονείρου στη σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαμιν", του Φάνη Παπαγεωργίου

"Ο τελευταίος αριθμός" του Βάιου Κουτριντζέ, στην εφημερίδα "Ελευθερία"

"Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ" του Κώστα Κουτρουμπάκη, Σύντομο κριτικό σημείωμα πάνω στους εισαγωγικούς στίχους του «Ελπήνορα» του Τάκη Σινόπουλου

Ένας ναυαγός. Άγνωστο από που έρχεται, άγνωστο που πηγαίνει. Παλεύει με τα κύματα. Μέχρι που ξεβράζεται ρημαγμένος σ’ ένα νησί. Σ’ ένα τόσο δα έρημο τροπικό νησί. Σοκαρισμένος αναζητά τρόπο διαφυγής. Κάποιο ίχνος ανθρώπινης παρουσίας. Λίγες ώρες αρκούν για να ξυπνήσει η πρώτη του φύση. Το μανιασμένο ένστικτο της επιβίωσης. Ν’ αναζητήσει τροφή, να εντοπίσει πόσιμο νερό.

Με το πρώτο φως και με ανακτημένες δυνάμεις μαζεύει ξύλα να χτίσει σχεδία. Βγαίνει στ’ ανοιχτά. Μία άγνωστη θαλάσσια δύναμη σμπαραλιάζει την σχεδία. Ξανά στην ακτή για νέα προσπάθεια. Και ξανά σμπαράλια. Υποπτεύεται μια τεράστια κόκκινη χελώνα. Η οργή του στρέφεται εναντίον της. Τη δολοφονεί. Αργότερα μετανιώνει. Κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να την επαναφέρει στη ζωή.

Τυπικά, η ιστορία θα μπορούσε να είχε τελειώσει εδώ. Μόνο που τα παραμύθια έχουν μια άλλη, περισσότερο μεταφυσική τροπή. Ίσως για να μας μεταφέρουν ένα μήνυμα. Να μας μιλήσουν στην καρδιά.


Θαυμάσια βουβή γαλλοελβετική ταινία κινουμένων σχεδίων, μίας ώρας και δέκα λεπτών, δουλεμένη εξολοκλήρου στο ιαπωνικό στούντιο κινουμένων σχεδίων Ghibli, σε σκηνοθεσία του Ολλανδού Μίκαελ Ντούντο ντε Βιτ (Michaël Dudok de Wit) και σενάριο του ίδιου και της Γαλλίδας Πασκάλ Φεράν (Pascale Ferran). Η απουσία διαλόγων δεν φαίνεται να ξενίζει, μιας και η μουσική του Λοράν Περέζ ντελ Μαρ (Laurent Perez del Mar) κατακλύζει τους ακουστικούς πόρους.

Η φλύαρη σιωπή της φύσης και η μαγική της επίδραση. Ο έρωτας των στοιχείων. Η ατέρμονη καταστροφή και αναδημιουργία. Ο άνθρωπος παρατηρητής, συμμέτοχος και συνένοχος. Έρμαιο των παραλογισμών του βιάζει τη Μεγάλη Μητέρα, ακόμα κι αν εκείνη έχει πάντα κάτι να του διδάξει. Μέχρι την αναπόφευκτη τελική συμφιλίωση. Ένα υψηλής αισθητικής φιλμ, άρτια δουλεμένο με λακωνική αριστοτεχνία που σε κάνει εύλογα ν’ αναρωτιέσαι: που βρίσκεται εν τέλει ο πολιτισμός και ποια η θέση του ανθρώπου απέναντι στις τιτάνιες δυνάμεις της φύσης…

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA