Η Μυρτώ Χμιελέφσκι με το «24+7» (εκδ. Θράκα, 2018) στη βραχεία λίστα των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ «Jean Moreas» στην κατηγορία "πρωτοεμφανιζόμενων ποιητριών/ποιητών".
Από την εκδήλωση "3 πεζογραφοι των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ" στο Monk. Οι Γιούλη Αναστασοπουλου, η Ζεττα Μπαρμπαρεσσου και η Μαριλενα Παππά, "συνομίλησαν" μεταξύ τους διαβάζοντας από τα βιβλία τους και συζήτησαν με το κοινό.
Η Μυρτώ Χμιελέφσκι, ποιήτρια του βιβλίου "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) στο Θέατρο Σταθμός με τους Θανάση Νιάρχο, Γιώργο Μαρκόπουλο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Χρονά, Παναγιώτη Μηλιώτη, Γιάννη Σ. Βιτσαρά
Συνέντευξη του Αγγελή Μαριανού (Πεζολίβαδα, εκδ. Θράκα) στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ.
Από την εκδήλωση 3 ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ, στο Monk-grapes and spirits. Ευχαριστούμε όσες και όσους παρευρέθηκαν.
Η Αρετή Καράμπελα (Μελανά όπως τα μούρα, εκδ. Θράκα 2018) καλεσμένη στην εκπομπή του Σταύρου Καμπάδαη. Ακούστε το ηχητικό κάνοντας κλικ πάνω στη φωτογραφία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Ο φάρος του Σόρενσον (εκδ. Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά, στο Μεσολόγγι.
Η Θεώνη Κοτίνη γράφει για το "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) της Μυρτώς Χμιελέφσκι στο Νέο Πλανόδιον.
Ο Γιώργος Λίλλης (Ο άνθρωπος τανκ - εκδ. Θράκα, 2017) καλεσμένος στο Λύκειο του Μπίλεφελντ, στη Γερμανία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Μελανά όπως τα μούρα" (Θράκα, 2018) της Αρετής Καράμπελα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου.
Θα συγκεντρωθούν σε 32 πολιτείες και πόλεις στον κόσμο για να εκφράσουν
την αντίθεση τους και να βρουν παρηγοριά μέσα από τους στίχους.

Σημαντικοί ποιητές της Αμερικής που αντιτίθενται στον Τραμπ δεν πρόκειται να μείνουν χαλαροί και ήσυχοι εκείνη τη νύχτα.

Απαγγελίες ποίησης και άλλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις οργανώνονται
σε εθνικό επίπεδο για τις 20 Ιανουαρίου, τη  μέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου των Η.Π.Α.

Μερικές εκδηλώσεις, της εβδομάδας αυτής «Βραδιές αντίστασης των λογοτεχνών» ,
έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και σε 90 πόλεις των Η.Π.Α. που ήδη διαμαρτύρονται.
Άλλοι απλά κάνουν μια προσπάθεια να βρουν λίγη ομορφιά και παρηγοριά στους στίχους.

«Η χώρα μας, από την ίδρυσή της είχε σπουδαίους λογοτέχνες»  είπε η βραβευμένη ποιήτρια  Erin Belieu, η οποία είναι υπεύθυνη στο τμήμα δημιουργικής γραφής του πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Η ίδια πρωτοστάτησε στο λογοτεχνικό κίνημα αντίστασης«για να ξανααποκτήσουμε τα καλύτερα στοιχεία των δημοκρατικών ιδανικών μας».

Την Κυριακή ποιητές, πεζογράφοι και καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν σε 32 πολιτείες
όπως επίσης το ίδιο θα γίνει στο Άμστερνταμ στο Χονγκ Κονγκ  ,στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη για να διαβάσουν δυνατά αποσπάσματα από τη δουλειά τους και να εμψυχωθούν από το έργο άλλων καλλιτεχνών .

Η κύρια εκδήλωση στη σειρά εκδηλώσεων που υποστηρίζονται από το γκρουπ λογοτεχνών PEN America θα πραγματοποιηθεί στα σκαλιά της δημόσιας βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και θα
συμμετάσχουν και οι βραβευμένοι ποιητές Robert Pinsky και Rita Dove

Ο Pinsky, καθηγητής αγγλικής φιλολογίας και δημιουργικής γραφής στο πανεπιστημιο της Βοστόνης δήλωσε στην Associated Press πως θα απαγγείλει ένα νέο ποίημα που έγραψε για την περίσταση το οποίο θα επικαλεστεί την περίφημη μαύρη ποιήτρια  Gwendolyn Brooks και τον Walt Whitman τον  και άλλους που εξύμνησαν τα Αμερικανικά δημοκρατικά ιδεώδη


"Όσοι από εμάς που χρησιμοποιούν λέξεις επαγγελματικά έχουν συγκεκριμένο μερίδιο στην αλήθεια"είπε. "Είναι δύσκολο να σκεφτώ κάτι πιο σημαντικό.Μακροπρόθεσμα τα ψέμματα και τα μυθεύματα αποσυνθέτονται ενώ η αλήθεια διαρκεί για πάντα¨"

O Daniel Evans Pritchard, συγγραφέας από τη Βοστόνη είπε πως ο ίδιος και πολλοί άλλοι στον κόσμο από τον χώρο της λογοτεχνίας είναι προβληματισμένοι από  τόσα πολλά μηνύματα του Τραμπ
 στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης tweet ανησυχώντας ιδιαίτερα για την ελευθερία της έκφρασης στη νέα αυτή  διακυβέρνηση που έρχεται.

"Η Γλώσσα είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να χτίσουμε τις πολιτικές και δημοκρατικές μας δομές." είπε. "Το να λέμε πως οι λέξεις δεν έχουν σημασία είναι το ίδιο με το ότι το σύνταγμα
είναι απλά λέξεις."

Αξιωματούχοι απο την ομάδα μετάβασης του Τραμπ δεν απαντούσαν στα mails αποφεύγοντας τον διάλογο.Το στρατόπεδο του Τραμπ δεν έχει ακόμα δηλώσει αν θα συμπεριλάβει ποίηση
στην μερα ανάληψης καθηκόντων του, κάτι που αποτελεί παράδοση στις ορκωμοσίες .

Η Michael Ansara ιδρύτρια του λογοτεχνικού σχήματος  Mass Poetry,το οποίο προωθεί την ποίηση
στη Μασαχουσέτη, δήλωσε πως το ενδιαφέρον για ποίηση έχει ανεβεί σημαντικά μετά τις εκλογές.
Οι αναζητήσεις για ποίηση στο ίντερνετ έχει αυξηθεί κατά 20 με 30 %, είπε

Το συγκεκριμένο σχήμα έχει οργανώσει εκδήλωση ανάγνωσης ποίησης στο θέατρο Huntington
της Βοστώνης για τις 30 Ιανουαρίου-μετά την ορκωμοσία- απλά για να ανυψώσει το ηθικό και να εμπνεύσει.

Αλλά για πολλούς άντρες και γυναίκες των γραμμάτων ο Τραμπ είναι ένας παράγοντας
συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος

Δε μπορώ απλά να κάθομαι και να παρακολουθώ σειρές στη τηλεόραση για τα επόμενα 4 χρόνια και να εξαφανιστώ μέσα στα τηλεοπτικά δράματα. είπε η Belieu, η οργανώτρια της "αντίστασης των λογοτεχνών". Δε πρόκειται να ζήσω στον φόβο και δεν πρόκειται  να κρατήσω το στόμα μου κλειστό .

πηγή :http://time.com/4634182/donald-trump-poets-poetry-pen/?xid=time_socialflow_twitter

Μετάφραση:  Θάνος Γώγος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA