πολύτιμος υποστηρικτής του Ulysses Shelter
Στο Άκη Παραφέλα και την "παρασημαντική" (Εκδόσεις Θράκαα, 2018) το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην Ποίηση, του περιοδικού "ο αναγνώστης".
H Κατερίνα Τσιτσεκλή γράφει για την "Ηλεκτρογραφία" (Εκδ. Θράκα, 2018) του Ζ. Δ. Αϊναλή στο "Στίγμα Λόγου".
πολύτιμος υποστηρικτής του Ulysses Shelter
Η Μάνια Μεζίτη γράφει για τη "Διώρυγα μεταφύ νεφών" (Εκδόσεις Θράκα, 2018) του Φάνη Παπαγεωργίου.


Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30
στον χώρο του ΛΙΝΤΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.
Ομιλητές: Μάρθα Αρταπυρίδου, Μιχάλης Δέλτα, Γιώργος Χρονάς.

Ο Μιχάλης Δέλτα είναι από τις περιπτώσεις των δημιουργών που δεν επαναπαύονται σε μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, τώρα παρουσιάζει τις σκέψεις του σε ένα βιβλίο, το οποίο περιέχει κείμενα που εκφράζουν μια διαφορετική ενατένιση / αντιμετώπιση της ζωής. Προσωπικές θέσεις που απορρέουν τόσο από πνευματικές ανησυχίες, όσο και από εμπειρίες που έζησε. Το “φως το λέξεων” είναι ένα βιβλίο αφύπνισης. Δεν σταματάει όμως εδώ. Είναι ένα βιβλίο της αλήθειας που τον αντιπροσωπεύει, για όλες τις περιρρέουσες αισθήσεις, τις αγωνίες, τις ικανοποιήσεις, την ευτυχία, την αγάπη και την συνέχεια, όπου οι λέξεις δίνουν ένα καθοριστικό νόημα στα πράγματα, δηλώνουν με την σύνθεσή τους ένα αποτέλεσμα, υπάρχουν για να συγκεκριμενοποιήσουν μια κατάσταση, εμπεριέχουν μια φιλοσοφία, ένα πιστεύω που ορίζεται με σαφήνεια, δύναμη, κατάφαση. Μια κατάφαση ζωής είναι το “φως των λέξεων”. Ένα κύμα, μια ορμή ζωής, όπου οι λέξεις την συντροφεύουν, την ενισχύουν, την προσδιορίζουν με συγκεκριμένες αρχές, αξίες, σχέσεις, συνδυασμούς εννοιών. Με έναν λόγο που δεν χαρακτηρίζεται από αποκλίσεις διατυπώνοντας μια πραγματικότητα που η υπεροχή της κρύβεται στις απελευθερώσεις που θέτει.
Το 1992 ο Μιχάλης Δέλτα δημιούργησε με τον Κωνσταντίνο Βήτα και τον Αντώνη Πι τους “Στέρεο Νόβα”, το καλύτερο ελληνικό γκρουπ σύμφωνα με το Αγγλικό ΜTV, το οποίο συνδύαζε τις ευφάνταστες ηλεκτρονικές συνθέσεις με πρωτότυπους στίχους, γεμάτους συναίσθημα και ιδιαίτερα, μελωδικά φωνητικά, ανατρέποντας την μουσική σκηνή της δεκαετίας του ΄90. Το 1997 ακολουθεί σόλο καριέρα, η μουσική του αποκτά διεθνή προοπτική με συνεργασίες δισκογραφικών εταιριών από την Αγγλία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία. Το εξωτερικό του δίνει το έναυσμα για μεγαλύτερο πειραματισμό. Στην Ελλάδα η Τάνια Τσανακλίδου απογειώνει τους στίχους του με την αισθαντική φωνή της. Η ερμηνεύτρια ταιριάζει απρόσμενα με τους ήχους ενός μουσικού σύμπαντος σύγχρονου, ρυθμικού, ερωτικού. Δισκογραφία: Life is now, Inner city lights, Blue emotions, Tο χρώμα της ημέρας, Βιταμίνα τεκ, Ροζ ολοταχώς, Σκάζη, Νεπέτα, Ουράνιο Τόξο, Vulnerable, The down EP, Teach me away. Το 2010 βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την καλύτερη, πρωτότυπη μουσική για την ταινία Στρέλλα του Πάνου Κούτρα.
Ο Μιχάλης Δέλτα με τις μουσικές εξερευνήσεις του και την ενδοσκόπηση, στρέφεται προς νέες κατευθύνσεις. Αυτογνωσία, απόπειρες υπέρβασης, αναγκαιότητα γνώσης ενός προορισμού της ζωής, συνοδεύονται με συμπεράσματα, προτάσεις, λέξεις που σημαίνουν /σηματοδοτούν /ορίζουν/ αντανακλούν ένα φωτεινό σχήμα πραγματικότητας. Tο “Φως των λέξεων” αποκαλύπτει την εξέλιξη του καλλιτέχνη. Τι αποκόμισε, εντυπώθηκε, αποτέλεσε έμπνευση, διαμόρφωσε μια απόφαση στο μυαλό του Μιχάλη Δέλτα. Έχει εκδοθεί από την “Οδό Πανός” και σε λιγότερο από έξη μήνες, έκανε έξι εκδόσεις. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Η Μάρθα Αρταπυρίδου, Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού/Επιμελήτρια Τέχνης. Στις δραστηριότητες της περιλαμβάνονται εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, θεματικές διοργανώσεις για τον πολιτισμό, κείμενα για το έργο καλλιτεχνών και συγγραφέων, δημοσιεύσεις για την τέχνη, εισηγήσεις σε πανεπιστημιακά συνέδρια.
O εκδότης της “Οδού Πανός” Γιώργος Χρονάς είναι συγγραφέας με σημαντικό και πλούσιο έργο, έχει εκδώσει είκοσι τέσσερα βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Βιβλία μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Η παρουσία του Γιώργου Χρονά στην πνευματική/καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας ξεχωρίζει για την συνέπεια, την αφοσίωση και την προσφορά της σε διαφορετικούς πολιτιστικούς τομείς. Με εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία στο Τρίτο Πρόγραμμα επί Μάνου Χατζιδάκι, κατόπιν στο Δεύτερο, μετά στο Πρώτο (1981-1998) και ξανά στο Τρίτο Πρόγραμμα. Συνεργάζεται με την ΕΡΤ ως αρχισυντάκτης τηλεοπτικών εκπομπών για το βιβλίο, 2015. Εκατόν είκοσι τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει από τον Φεβρουάριο του 1981, το περιοδικό "Οδός Πανός", τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις "Εκδόσεις Σιγαρέτα" όπου έχουν εκδοθεί 500 βιβλία έως τον Δεκέμβριο του 2015. Ήταν υπεύθυνος του ενθέτου "Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων", της "Ελευθεροτυπίας" (2009-2011). Έλαβε το Βραβείο Καβάφη, τον Δεκέμβριο του 2011. Βραβεύτηκε από τον Δήμο Πειραιά το 2013, για την προσφορά του στα Πειραϊκά Γράμματα. Τώρα σκηνοθετεί το θεατρικό έργο: “Το όνομα μου είναι Τζαίημς Ντήν”, το οποίο έγραψε ο ίδιος και εκδόθηκε από την “Οδός Πανός” το 1987. Η παράσταση θα ανεβεί τον Νοέμβριο του 2016, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα. Την παρουσίαση “το φως των λέξεων” διοργανώνει: η “Οδός Πανός”, ο Λίντο Οργανισμός, και η Projet – Οργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων/Μάρθα Αρταπυρίδου.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA