πολύτιμος υποστηρικτής του Ulysses Shelter
Στο Άκη Παραφέλα και την "παρασημαντική" (Εκδόσεις Θράκαα, 2018) το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην Ποίηση, του περιοδικού "ο αναγνώστης".
H Κατερίνα Τσιτσεκλή γράφει για την "Ηλεκτρογραφία" (Εκδ. Θράκα, 2018) του Ζ. Δ. Αϊναλή στο "Στίγμα Λόγου".
πολύτιμος υποστηρικτής του Ulysses Shelter
Η Μάνια Μεζίτη γράφει για τη "Διώρυγα μεταφύ νεφών" (Εκδόσεις Θράκα, 2018) του Φάνη Παπαγεωργίου.


Vinyl  (2016)
Δημιουργός , ,
Πρωταγωνιστές , ,
Διάρκεια επεισοδίων: 60 λεπτά
Χώρα: Η.Π.Α.
Δίκτυο: H.B.O.
Τρέχουσα σεζόν: 1η

Η νέα σειρά του HBO, σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη επιστροφή του επιτυχημένου διδύμου Martin Scorcese και Terence Winter, καρπός της συνεργασίας των οποίων υπήρξε το The Wolf of Wall Street και το Boardwalk Empire. Η ιστορία του Vinyl, είναι τοποθετημένη το 1973 —με μερικές αναδρομές στη δεκαετία του ’60, όταν το ροκ κίνημα είχε πια γεννηθεί και γιγαντωνόταν— και έρχεται να μας δείξει πώς έγινε πράξη, το σύνθημα «Sex, drugs and rock n roll» μέσα από τα μάτια του Richie Finesta (Bobby Cannavale, βράβείο Emmy για το ρόλο του στο Boardwalk Empire), ιδιοκτήτη της δισκογραφικής America Century Records. Μια εταιρεία που επρόκειτο να αγοραστεί από το γερμανικό κολοσσό Polygram, πριν μια ασυνήθιστη συναυλιακή εμπειρία έρθει να του δώσει όραμα και να τον πεισμώσει να την κρατήσει και να ανακάμψει, προσδίδοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη εξέλιξη της σειράς.

Οι Ray Romano και Max Castella που πλαισιώνουν τον ήρωά μας —και αφηγητή του 1ου επεισοδίου— μπορεί να έχουν να επιδείξουν μόνο τις συμμετοχές τους σε sitcom (Everybody Loves Raymond και Doogie Howser, M.D. αντίστοιχα), αλλά η αντίληψη της κωμωδίας είναι αυτή που κάνει τη δραματική τους ερμηνεία τόσο αποτελεσματική. Άλλωστε οι χαρακτήρες που υποδύονται, έχουν κάποια κωμικά στοιχεία που μετά βίας δεν έρχονται στην επιφάνεια. Κάτι αντίστοιχο έχουμε δει στον Jason Lee —που υποδήθηκε με ξεχωριστό τρόπο τον Earl στην κωμική σειρά My name is Earl— ο οποίος κλήθηκε να ερμηνεύσει το ρόλο του τραγουδιστή ενός ροκ συγκροτήματος, στην αντίστοιχης, με το Vinyl, θεματολογίας ταινία Almost Famous.

Εγωκεντρισμός, σεξ, ναρκωτικά, ψέμματα, ενοχή, αμαρτία, τιμωρία: Όλες οι πτυχές των ταινιών του Scorcese, κυρίως στο 2ο μισό της καριέρας του, είναι παρούσες, καθώς ο κεντρικός ήρωας της σειράς παλεύει να υπογράψει τους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής και να διατηρήσει παράλληλα το γάμο του με τη γοητευτική και ορθολογική Devon (Olivia Wilde), μητέρα των παιδιών του.

O James Jagger, γιος του Mick Jagger, συνδημιουργού της σειράς, υποδύεται τον frontman του ανερχόμενου μουσικού σχήματος Nasty Bits που βολιδοσκοπείται από τη δισκογραφική του Finestra. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο συγκρότημα και τη δισκογραφική, η ελκυστική και φιλόδοξη Jamie Vine (Juno Temple), στόχος της οποίας είναι η αναρρίχηση της στην ιεραρχία της εταιρείας.

Όπως και στο A Clockwork Orange του Stanley Kubrick, μια ταινία-ορόσημο της δεκαετίας του ’70, το Vinyl χρησιμοποιεί το κωμικό στοιχείο, όχι για να εξωρραΐσει το βίαιο περιεχόμενο της σειράς, αλλά για να το αναδείξει.

Στα αρνητικά του Vinyl —και ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο 1ος κύλος του— μερικά σημεία όπου οι δημιουργοί αναλώνονται σε εξαντλητικές αναδρομές στο παρελθόν και δαιδαλώδεις υποπλοκές.

Στάθης Ιντζές

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA