Τα "Λίγα σύκα απ' τα γαϊδουράγκαθα" της Edna St. Vincent Millay στις κατακτήσεις του Κοσμά Βίδου για το 2017, στο τελευταίο ΒΗΜΑgazino του έτους.

Η Αγγελική Λάλου γράφει στο Fractal για το "Ντάλιτ" (Εκδ. Θράκα, 2017) της Εύας Σπαθάρα

Η Γιώτα Κωνσταντινίδη γράφει στο parallaximag.gr για τη "Βεγγέρα" της Μαργαρίτας Νταλακμάνη

"Όψεις της διαλεκτικής και του ονείρου στη σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαμιν", του Φάνη Παπαγεωργίου

"Ο τελευταίος αριθμός" του Βάιου Κουτριντζέ, στην εφημερίδα "Ελευθερία"

"Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ" του Κώστα Κουτρουμπάκη, Σύντομο κριτικό σημείωμα πάνω στους εισαγωγικούς στίχους του «Ελπήνορα» του Τάκη Σινόπουλου

Unbreakable Kimmy Schmidt  (2015)

Δημιουργός: Robert Carlock,
Πρωταγωνιστές: Ellie Kemper, ,
Διάρκεια επεισοδίων: 30 λεπτά
Χώρα: Η.Π.Α.
Δίκτυο: Netflix
Τρέχουσα σεζόν: 1η

γράφει ο Στάθης Ιντζές

Για να μπεις στη διαδικασία να παρακολουθήσεις το Unbreakable Kimmy Schmidt, σημαίνει ότι ήδη έχεις εξαντλήσει όλο σου το απόθεμα σε γνωστές κωμικές σειρές και χρειάζεσαι κάτι φρέσκο. Από αυτήν την άποψη, ναι, πρόκειται για μια φρέσκια κωμική σειρά, η «σύλληψη» της εισαγωγής της οποίας, είναι έξυπνη και πλησιάζει -ως ένα βαθμό- την πρωτοτυπία του opening του My name is Earl. Υπάρχει, δηλαδή, ένα συμβάν ως αφετηρία, στο οποίο ανατρέχουν συχνά οι δημιουργοί της σειράς καθ' όλη τη διάρκεια της παρθενικής της σεζόν. Και θα ήταν παράλλειψη να μην αναφερθούμε στη μια εκ των δημιουργών, την ελληνικής καταγωγής Tina Fey, η πιο αναγνωρισμένη δουλειά της οποίας είναι το 30 Rock. Ο έταιρος δημιουργός, Robert Carlock, μας είναι γνωστός από τη συμμετοχή του στην παραγωγή του Friends. Κομβική είναι η επιλογή της Ellie Kemper ως Kimmy, που ενσαρκώνει την κεντρική ηρωίδα της σειράς, η οποία αντιμετωπίζει τη ζωή -παρά το τραυματικό παρελθόν της- με χαμόγελο και μια ανέλπιστη παιδικότητα. Τα επίπεδα του casting του Netflix, είναι στο υψηλότερο επίπεδο και το γνωρίζουμε από τις ήδη υπάρχουσες σειρές του. Ωστόσο, ακόμα και σε μια "χαζοκωμωδία", κατάφεραν να βρουν στο πρόσωπο της Ellie Kemper ένα φρέσκο πρόσωπο -εκτός αν έχεις εντρυφίσει στο The Office- που σε κάνει να το χαζεύεις -όπως αντιστοίχως συμβαίνει στο New Girl με τη Zooey Deschanel. Ο συγκάτοικος της Kimmy, ο Titus, είναι ένας μεγαλόσωμος θηλυπρεπής άνδρας με ανεκπλήρωτα καλλιτεχνικά όνειρα και θα βρει στο πρόσωπό της τη στήριξη και τη συντροφιά που έλλειπαν, ως τώρα, από τη μίζερη ζωή του. Τον κύκλο των πρωταγωνιστών κλείνει η Jane Krakowski, στο ρόλο της ινδιάνικης καταγωγής πλούσιας Νεοϋορκέζας. Αν ένας λόγος με κράτησε να μην αφήσω τη σειρά στο 2ο ή στο 3ο επεισόδιο –έπειτα γίνεται εξαντλητικά προβλέψιμη κυρίως λόγω των τίτλων των επεισοδίων- είναι ότι λόγω της έλλειψης «καθαρόαιμων» νέων sitcom αυτήν την εποχή, δίνω μια ευκαιρία σε μια καινούρια σειρά με προδιαγραφές να με κερδίσει. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η σειρά, αρχικά, επρόκειτο να προβληθεί από το NBC, αλλά μετά την απόρριψή της, κατέληξε στο Netflix.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA