Η Μυρτώ Χμιελέφσκι με το «24+7» (εκδ. Θράκα, 2018) στη βραχεία λίστα των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ «Jean Moreas» στην κατηγορία "πρωτοεμφανιζόμενων ποιητριών/ποιητών".
Από την εκδήλωση "3 πεζογραφοι των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ" στο Monk. Οι Γιούλη Αναστασοπουλου, η Ζεττα Μπαρμπαρεσσου και η Μαριλενα Παππά, "συνομίλησαν" μεταξύ τους διαβάζοντας από τα βιβλία τους και συζήτησαν με το κοινό.
Η Μυρτώ Χμιελέφσκι, ποιήτρια του βιβλίου "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) στο Θέατρο Σταθμός με τους Θανάση Νιάρχο, Γιώργο Μαρκόπουλο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Χρονά, Παναγιώτη Μηλιώτη, Γιάννη Σ. Βιτσαρά
Συνέντευξη του Αγγελή Μαριανού (Πεζολίβαδα, εκδ. Θράκα) στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ.
Από την εκδήλωση 3 ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ, στο Monk-grapes and spirits. Ευχαριστούμε όσες και όσους παρευρέθηκαν.
Η Αρετή Καράμπελα (Μελανά όπως τα μούρα, εκδ. Θράκα 2018) καλεσμένη στην εκπομπή του Σταύρου Καμπάδαη. Ακούστε το ηχητικό κάνοντας κλικ πάνω στη φωτογραφία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Ο φάρος του Σόρενσον (εκδ. Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά, στο Μεσολόγγι.
Η Θεώνη Κοτίνη γράφει για το "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) της Μυρτώς Χμιελέφσκι στο Νέο Πλανόδιον.
Ο Γιώργος Λίλλης (Ο άνθρωπος τανκ - εκδ. Θράκα, 2017) καλεσμένος στο Λύκειο του Μπίλεφελντ, στη Γερμανία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Μελανά όπως τα μούρα" (Θράκα, 2018) της Αρετής Καράμπελα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου.
Το (Ανθρώπινο) Σώμα
Χρονικές, κοινωνικές διαδρομές, Βιώματα, Απεικονίσεις, Μεταμορφώσεις
(Διάλεξη, Απαγγελία, Συζήτηση)

Τετάρτη 19 Αυγούστου 
Ηφαίστου 2 & Βενιζέλου (Α' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας)


Μία πολυδιάστατη εκδήλωση που περιλαμβάνει, πρωτίστως, μία μίνι-διάλεξη, ανοιχτή συζήτηση, με ερωτήματα και αντα-απαντήματα από το κοινό πάνω στο (Ανθρώπινο) Σώμα και στο πως αυτό αναπαρίσταται στην τέχνη και στις κοινωνίες στις διάφορες εποχές. Η συζήτηση-διάλεξη θα εστιάσει, κυρίως, στο πώς βιώνεται το σώμα σε όλες τις διαστάσεις του, από τους ίδιους τους ανθρώπους στο συλλογικό και κοινωνικό υποσυνείδητο, αλλά και στην καθημερινότητα τους, τι σημαίνει για την φυσική και ψυχική μας υπόσταση, για τη βιολογική και ψυχοκοινωνική μας ισορροπία, πως διαμορφώνεται ως συμβολική εικόνα εαυτού και συνδετικός κρίκος με την υλική-κοινωνική πραγματικότητα, πώς χρησιμοποιείται στο δημόσιο λόγο από την κυριαρχούσα ηθική, πώς αλλοτριώνεται από τις διάφορες πολιτικές και θεολογικές εξουσίες, πως επιβάλλεται ως πρακτική ζωής και γίνεται αντικείμενο διαχείρισης, ελέγχου και καταπίεσης. Θα γίνουν, επίσης, αναφορές στις διάφορες εξελικτικές και ηλικιακές φάσεις, στο πως βιώνεται το σώμα του παιδιού, από το ίδιο ή τη μητέρα του, πώς εξελίσσεται, ενηλικιώνεται, πως γίνεται σώμα εφήβου, σεξουαλικό σώμα, αλλά και τι αυτό αντιπροσωπεύει για την οικογένεια. Θα γίνουν, επίσης, αναφορές στο ασθενές, ψυχοσωματικό σώμα, στο ανορεκτικό σώμα και τι αυτό σημαίνει για τον έφηβο, στο σύγχρονο ναρκισσιστικό σώμα και στην παντοδυναμία της εικόνας, στο «ασέξουαλ» σώμα και πως αυτό μεταπλάθεται, πλέον, από ένα εμπορικό σώμα διαφήμισης, σε ένα υπερ-σεξουαλικοποιημένο αντικείμενο, όπου, συνήθως, απουσιάζει η πραγματική ηδονή και απόλαυση και επικρατεί η λατρεία της εξωτερικής αποπλάνησης ή γητείας, αλλά και στο ιατρικοποιημένο σύγχρονο σώμα, το τοξικό, εξαρτημένο και το υγιεινό σώμα. Όλες αυτές οι σύγχρονες απεικονίσεις, επιβολές στην αναπαράσταση-εικόνα και βίωμα του σώματος αποτελούν τις νέες μορφές ελέγχου, αλλά και μεταπλάσεων-ενδύσεων των ίδιων των ανθρώπων και το πώς βιώνουν τον σωματικό εαυτό τους στην ιδιωτικότητα τους, αλλά και την κοινωνική εικόνα του σώματος-εαυτού τους.

Μιλώντας για το σώμα μιλά κανείς, ουσιαστικά, για την ανθρώπινη υπόσταση, ως βιολογικό, ψυχικό, κοινωνικό, πολιτικό υποκείμενο και εμπειρία, αλλά κυρίως για το γυναικείο σώμα που ήταν και θα είναι πάντα ο κινητήριος ζωτικός μοχλός, αλλά και το επίκεντρο κάθε Λόγου και προσπάθειας ελέγχου-χειραγώγησης-καταπίεσης και εκμετάλλευσης, αλλά και (αυτο)χειραφέτησης, από την άλλη. 


Τη μίνι-διάλεξη και τις απαντήσεις-ερωτήματα, θα πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Ψυχολογίας του Παν/μίου Κρήτης, Ηλίας Κουρκούτας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA