Η Μυρτώ Χμιελέφσκι με το «24+7» (εκδ. Θράκα, 2018) στη βραχεία λίστα των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ «Jean Moreas» στην κατηγορία "πρωτοεμφανιζόμενων ποιητριών/ποιητών".
Από την εκδήλωση "3 πεζογραφοι των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ" στο Monk. Οι Γιούλη Αναστασοπουλου, η Ζεττα Μπαρμπαρεσσου και η Μαριλενα Παππά, "συνομίλησαν" μεταξύ τους διαβάζοντας από τα βιβλία τους και συζήτησαν με το κοινό.
Η Μυρτώ Χμιελέφσκι, ποιήτρια του βιβλίου "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) στο Θέατρο Σταθμός με τους Θανάση Νιάρχο, Γιώργο Μαρκόπουλο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Χρονά, Παναγιώτη Μηλιώτη, Γιάννη Σ. Βιτσαρά
Συνέντευξη του Αγγελή Μαριανού (Πεζολίβαδα, εκδ. Θράκα) στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ.
Από την εκδήλωση 3 ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ, στο Monk-grapes and spirits. Ευχαριστούμε όσες και όσους παρευρέθηκαν.
Η Αρετή Καράμπελα (Μελανά όπως τα μούρα, εκδ. Θράκα 2018) καλεσμένη στην εκπομπή του Σταύρου Καμπάδαη. Ακούστε το ηχητικό κάνοντας κλικ πάνω στη φωτογραφία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Ο φάρος του Σόρενσον (εκδ. Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά, στο Μεσολόγγι.
Η Θεώνη Κοτίνη γράφει για το "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) της Μυρτώς Χμιελέφσκι στο Νέο Πλανόδιον.
Ο Γιώργος Λίλλης (Ο άνθρωπος τανκ - εκδ. Θράκα, 2017) καλεσμένος στο Λύκειο του Μπίλεφελντ, στη Γερμανία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Μελανά όπως τα μούρα" (Θράκα, 2018) της Αρετής Καράμπελα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου.
ο φαντασιομέτρης
Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος (1895-1992)


«Η Τέχνη της Φαντασιομετρίας πραγματοποιεί με επιμελή διερεύνηση την επισήμανση του πνεύματος του εσωτέρου πυρήνος, του σπέρματος και της ουσίας κάθε πράγματος, εμψύχου ή αψύχου, ή και ενός φαινομένου ή ιδέας. Η πραγματοποίησις των δημιουργημάτων της τέχνης αυτής πρέπει να είναι ιστορικά εξειλκυσμένη και προφητικά προβεβλημένη. Εκ προοιμίου ο “Φαντασιομέτρης” πρέπει να είναι “γεωμετρημένος”, εις την έννοιαν του ρητού πού ήταν γραμμένο εις το υπέρθυρο της Ακαδημίας του Πλάτωνος, που έλεγε: Ουδείς αγεωμέτρητος εισίτω!».
«Τί είναι η Φαντασιομετρία», Θ.Μ.-Βελλούδιος

«Συμπληρώνοντας τον Πρωταγόρα, αν το µέτρο των πραγµάτων είναι ο άνθρωπος, τότε αναζητείται το µέτρο του ανθρώπου, δηλαδή το µέτρο του κόσµου ήτοι το φαντασιόµετρο. Μια ασφαλής µέτρηση της ουσίας δηλαδή».
Ηχώ της Αεραλάνδης, αρ. φύλλου 10.

Το τεύχος 18 του Φαρφουλά είναι ολόκληρο αφιερωμένο στον μοναδικό Έλληνα Φαντασιομέτρη Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο. Υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες αεροπόρους, φίλος των ντανταϊστών της Ζυρίχης, συνοδοιπόρος του ελληνικού σουρρεαλισμού, λαογράφος, συνθέτης και πολλά άλλα, ενώ δημιούργησε σημαντικά εικαστικά έργα, και επέδρασε ποικιλοτρόπως σε καταστάσεις και άλλους καλλιτέχνες στον σχεδόν έναν αιώνα που έζησε, για να ξεχαστεί αμέσως μετά. Αρκετό υλικό που παρουσιάζεται στο τεύχος προέκυψε από τις εκδηλώσεις και την έκθεση που έγινε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015, με τίτλο «Ο μεταιχμιακός σπινθηριστής Θ.Μ.-Βελλούδιος» στον χώρο BETON7, που διοργάνωσε ο ποιητής Δημοσθένης Αγραφιώτης.
Γράφουν, εμπνέονται από και αναφέρονται στον Θ.Μ.-Βελλούδιο οι: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ελισάβετ Αρσενίου, Μάρκος Βαμβακάρης, Δημήτρης Βογιατζής, Μαρία Γεωργιλάκη, Νίκος Γκίκας, Ευθύμης Δημητρίου, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Τζίμης Ευθυμίου, Απόστολος Θηβαίος, Ισμήνη Καπάνταη, Διαμαντής Καράβολας, Κατερίνα και Φίλιππος Κουτσίνας, Ιουλία Λυμπεροπούλου,Ναταλία Μελά, Αντώνης Νταγαδάκης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Σύλβια Σολακίδη, Νώντας Τσίγκας, Φαίδων Χατζηαντωνίου, Λεωνίδας Χρηστάκης.
Περιλαμβάνονται επίσης κείμενα του Θ.Μ.-Βελλούδιου, φωτογραφίες από τη ζωή και τα έργα του και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του, πολλά εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
Στο τεύχος περιλαμβάνεται το φύλλο 10 της εφημερίδας Ηχώ της Αεραλάνδης, όπου η καλλιτεχνική κολλεκτίβα των Αέρα Πατέρα αεροπορεί φαντασιομετρικώς. 
Εκτός αφιερώματος παρουσιάζονται ποιήματα της Κατερίνας Αγυιώτη και μνημονεύεται ο λαϊκός εικαστικός καλλιτέχνης Νίκος Αράπης (1930-2014).

Το τεύχος κυκλοφορεί στις 16 Ιουλίου 2015, την ημέρα που συμπληρώνονται ακριβώς 120 χρόνια από την γέννηση του Θ.Μ.-Βελλούδιου.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Φαντασιομετρικές Φαρφουλιές
Νώντας Τσίγκας: Για τη γενεαλογία του Θ. Μ.-Βελλούδιου
Θάνος Βελλούδιος: Τι είναι η Φαντασιομετρία
Θάνος Βελλούδιος (αφήγηση): Ο μακρόβιος
Θάνος Βελλούδιος: «Η προσευχή μου»
Δημοσθένης Αγραφιώτης: (Θ. Μ.-Β.) Θαυμασμός, Μέγας–Βελλούδινος
Δημοσθένης Αγραφιώτης: κλίναμεν, μια συνεργασία φιλίας και τέχνης
Δημοσθένης Αγραφιώτης: DADA – DAGADA, DIDI – DIGIDI
Λεωνίδας Χρηστάκης: Βελλούδιος, ο Έλληνας Φαντασιομέτρης
Φαίδων Χατζηαντωνίου: Πυρριχιώντας & Ντανταΐζοντας
Αντώνης Νταγαδάκης: «Ουδείς μη φαντασιομέτρητος εισήτω»
Νώντας Τσίγκας: Θάνος Βελλούδιος και Μάρκος Βαμβακάρης
Ελισάβετ Αρσενίου: Μεταξύ νέας εφευρετικότητας & νομαδικής τέχνης
Διαμαντής Καράβολας: Αερογέφυρες προσώπων, ιδεών και καταστάσεων από και προς τον Βελλούδιο
Νίκος Γκίκας: Βελλούδιος - Πήγασος
Μαρία Γεωργιλάκη: Η Μέδουσα του Βελλούδιου και άλλες Μέδουσες
Σύλβια Σολακίδη: Φαντασιομέτρες του 21ου αιώνα
Λεωνίδας Εμπειρίκος: Το ζήτημα της «παραναγνώρισης» του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Θάνου Βελλούδιου (με παρεμβάσεις του Γιώργου Πανουσόπουλου και της Νάντιας Αργυροπούλου).
Δ. Βογιατζής, Ισμήνη Καπάνταη, Κατερίνα Κουτσίνα, Ναταλία Μελά: Αφηγήσεις ανθρώπων που γνώρισαν και έζησαν τον Θ. Βελλούδιο
Φίλιππος Κουτσίνας: Για τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Θ. Βελλούδιο
Ευθύμης Δημητρίου: Οδός Σωτήρος, αρ. 7
Χρίστος Ακρίδας: Αδημοσίευτες φωτογραφίες του Θ. Βελλούδιου
Ο Θ. Βελλούδιος μιλάει στην εκπομπή «Πνευματικό Περισκόπιο» (απομαγνητοφώνηση)

Ποίηση: Κατερίνα Αγυιώτη, Εικαστικά: †Νίκος Αράπης

Το τεύχος πραγματοποιήθηκε με την στενή συνεργασία και βοήθεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη, του Αντώνη Νταγαδάκη και της Σύλβιας Σολακίδη.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA