Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου γράφει στο culturenow.gr για το "Χασέπ" (Θράκα) του Αρτέμη Μαυρομμάτη
Για το μυθιστόρημα "Ο τελευταίος αριθμός" (Θρακα) του Βάιου Κουτριντζε, από τον μετρ της επιστημονικής φαντασίας στη Λάρισα Θανάση Μάργαρη, στη Larissanet.
Η Χρύσα Φάντη γράφει στη bookpress.gr για το «Μια τρυφερή καρδιά στο βάθος – Και άλλες ιστορίες» (εκδ. Θράκα, 2018) της Χαράς Νικολακοπούλου
Η Διώνη Δημητριάδου γράφει για το "Ο φάρος του Σόρενσον" (Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά.
Ο Γιώργος Θεοχάρης γράφει στην εφ. "Η Αυγή" για την νεοελληνική ποίηση και περιλαμβάνει το "Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς" (Θράκα) του Πέτρου Σκυθιώτη και το "Ματς Πόιντ" (Θράκα) του Κωνσταντίνου Μελισσά
Ο Αριστοτέλης Σαΐνης προτείνει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ανάμεσα σε άλλα βιβλία, το "Μελανά όπως τα μούρα" της Αρετής Καράμπελα
Το nakasbookhouse.gr ξεχωρίζει 3 βιβλία των Εκδόσεων Θράκα για τη χρονιά που πέρασε
Ο Πέτρος Γκολίτσης στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα ποιητικά βιβλία το "Match Point" του Κωνσταντίνου Μελισσά


«Χορεύουμε απο τη μήτρα στον τάφο»

Ετσι, συνοπτικά, περιγράφει ο Γίρζι Κύλιαν, ο κορυφαίος τσέχος χορογράφος ,  την αποψή του  για την τέχνη του χορού με αφορμή την παράσταση  του East Shadow που παρουσιάστηκε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Διευθυντής του Nederlands Dans Theater για 24 χρόνια,  εχει στο ενεργητικό του  πάνω από 90 χορογραφίες .Δημιουργός της ομάδας NDT3 ,  συνεχίζει πειραματιζόμενος διαρκώς με τις νέες τεχνολογίες,προβάλλοντας  την τέχνη  του χορού  με μοναδικό τρόπο.

East Shadow είναι ο τίτλος της τελευταίας του δημιουργίας,που  είναι εμπνευσμένη από το θεατρικό  έργο του Samuel Beckett “το τέλος του παιχνιδιού»(1957) αλλά και από τη φυσική καταστροφήι που έπληξε την Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Ένα τοπίο μπεκετικό, με την σκηνή ουσιαστικά χωρισμένη σε δύο πανομοιότυπα δωμάτια, ένα πραγματικό και ένα βιντεοσκοπημένο, δύο ηλικιακά ώριμοι χορευτές,ενας άντρας και μια γυναίκα,εκφράζουν  με την γλώσσα του σώματος,πότε γαντζωμένοι ο ενας από τον αλλον και πότε μοναχικά, με άψογη τεχνική ,την συνάντηση τους ,τον έρωτα,την αγάπη,τη φθορά της καθημερινότητας μέσα από την κοινή τους συμβίωση ,την απώλεια,τον εγκλωβισμό και το θάνατο.

Σε συγχρονισμό με την ζωντανή χορογραφία και πάντα  κάτω από  τους ήχους της μουσικής του  Franz Schubert  από την πιανίστα Tomoko Mukaiyama ,στο διπλανό δωμάτιο,  οι δύο χορευτές ,η Sabine  Kupferberg  και ο αμερικάνος χορευτής Gary Chryst , εμφανίζονται σε παράλληλη δράση ,βιντεοσκοπημένοι και οι δύο σε φυσικές διαστάσεις.

Ετσι και ενώ το  πραγματικό  συμπλέκεται με το άυλο σε μία αλυσίδα μεταμορφώσεων,  η γλώσσα του σώματος πασχίζει να υψώσει την κραυγή αγωνίας που κατέχει και κατοικεί την ανθρώπινη ύπαρξη. Το ορμητικό νερό  κατακλύζει την σκηνή και οι ζωές τους σκόρπια κομμάτια πιά, παρασύρονται  στην εφιαλτική δίνη του.

Το ρημαγμένο εξωτερικό τοπίο προβάλλει ανάγλυφα τις εσωτερικές ρηγματώσεις,την σπασμωδικότητα,το ανέλπιδο και εσχατολογικό ταξίδι της ύπαρξης.

Η κατασκευή του βίντεο και η επεξεργασία του ηχητικού περιβάλλοντος, ανήκουν στον Jason Akira Somma,ο σχεδιασμός των κοστουμιών (ρούχα μεσοπολέμου) στους Joke Visser και Hermien Hollander και οι φωτισμοί στον Loes Schakenbos.

Η πρεμιέρα του East Shadow έγινε στην Ιαπωνία στην σκιά της ανυπολόγιστης καταστροφής της Φουκουσίμα, το 2011.

Μια παράσταση μαγική, οπου, με εργαλείο τα σώματα των χορευτών του, ο Γίρζι Κύλιαν ανίχνευσε και φώτισε  επι σκηνής, τις ακραίες σκοτεινές  περιοχές της ανθρώπινης ψυχής.


Η μεταφυσική ομορφιά της παράστασης αυτής, μας καθήλωσε. 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA