Η Μυρτώ Χμιελέφσκι με το «24+7» (εκδ. Θράκα, 2018) στη βραχεία λίστα των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ «Jean Moreas» στην κατηγορία "πρωτοεμφανιζόμενων ποιητριών/ποιητών".
Από την εκδήλωση "3 πεζογραφοι των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ" στο Monk. Οι Γιούλη Αναστασοπουλου, η Ζεττα Μπαρμπαρεσσου και η Μαριλενα Παππά, "συνομίλησαν" μεταξύ τους διαβάζοντας από τα βιβλία τους και συζήτησαν με το κοινό.
Η Μυρτώ Χμιελέφσκι, ποιήτρια του βιβλίου "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) στο Θέατρο Σταθμός με τους Θανάση Νιάρχο, Γιώργο Μαρκόπουλο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Χρονά, Παναγιώτη Μηλιώτη, Γιάννη Σ. Βιτσαρά
Συνέντευξη του Αγγελή Μαριανού (Πεζολίβαδα, εκδ. Θράκα) στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ.
Από την εκδήλωση 3 ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ των Εκδόσεων ΘΡΑΚΑ, στο Monk-grapes and spirits. Ευχαριστούμε όσες και όσους παρευρέθηκαν.
Η Αρετή Καράμπελα (Μελανά όπως τα μούρα, εκδ. Θράκα 2018) καλεσμένη στην εκπομπή του Σταύρου Καμπάδαη. Ακούστε το ηχητικό κάνοντας κλικ πάνω στη φωτογραφία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Ο φάρος του Σόρενσον (εκδ. Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά, στο Μεσολόγγι.
Η Θεώνη Κοτίνη γράφει για το "24+7" (εκδ. Θράκα, 2018) της Μυρτώς Χμιελέφσκι στο Νέο Πλανόδιον.
Ο Γιώργος Λίλλης (Ο άνθρωπος τανκ - εκδ. Θράκα, 2017) καλεσμένος στο Λύκειο του Μπίλεφελντ, στη Γερμανία.
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Μελανά όπως τα μούρα" (Θράκα, 2018) της Αρετής Καράμπελα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου.
Το παραπάνω ευθύγραμμο τμήμα έχει τα άκρα του, το κέντρο του, ένα αριστερό και ένα δεξιό τμήμα και άπειρα αδιάστατα σημεία. Αυτό το ευθύγραμμο τμήμα ας το παρομοιάσουμε -όπως και συμβαίνει άλλωστε- με την πολιτική. Μέσα του περιέχονται τα σημεία που ονομάζουμε πολιτικά άκρα, κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά, εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, κόμματα εξουσίας και μη, κομμουνιστικές ή φασιστικές οργανώσεις και γενικά όλες τις παρατάξεις για να μην μακρηγορούμε.

Τι συμβαίνει όμως και κανένας δεν αντιλαμβάνεται ότι το ευθύγραμμο αυτό τμήμα, περιέχεται ή μάλλον καλύτερα, περιβάλλεται από ένα απεριόριστο επίπεδο, όπως αυτό ορίζεται στη γεωμετρία; Δεν σας θυμίζει τους πρωτόγονους που πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη ή κάτι σαν τηγάνι και δεν αντιλαμβάνονταν την απεραντοσύνη του σύμπαντος; Θα ήταν λάθος αν λέγαμε ότι το ευθύγραμμο αυτό πολιτικό τμήμα αντιπροσωπεύει μια μονοδιάστατη ψευδαίσθηση, σε μια τρισδιάστατη πραγματικότητα; Οι μαθηματικοί θα συμφωνήσουν, έστω και αν -για την οικονομία των λέξεων- πρέπει να περιοριστούμε στις τρεις διαστάσεις.


Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν πώς αντιμετωπίζονται ζωντανοί οργανισμοί που κατοικούν στον ίδιο πλανήτη με εμάς, έχουν τα ίδια δικαιώματα -στην πραγματικότητα τα είχαν πριν καν εμφανιστούμε εμείς- και επιπλέον δεν διακατέχονται από δόλο και κακία. Δεν μισούν τον άνθρωπο. Τα ανθρώπινα χέρια που είναι υπεύθυνα για τα εγκλήματα των παρακάτω φωτογραφιών, είναι βαμμένα με το αίμα όντων που έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή με το ανθρώπινο είδος. Είναι ψυχές που αφαιρούνται από κάποιο ανθρώπινο χέρι και περνούν στην ανυπαρξία. Είναι γεννοκτονία με την έννοια που αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους. Είναι η πραγματικότητα. Είναι ό,τι συμβαίνει σε έναν πλανήτη που για κάποιον λόγο φιλοξένησε τη ζωή. Γιατί δεν εξισόνονται οι ζωές; Γιατί τα δεκάδες παιδια που πνίγηκαν στα ανοιχτά της Σάμου δεν αξίζουν τον οίκτο μας, ενώ τον αξίζει ένα παιδί που έχασε τη ζωή του στο λούνα-παρκ;
Γιατί ο βασανιστής και δολοφόνος των ζώων να μην καταδικάζεται με την βαρύτερη των ποινών και ο εκάστοτε βαρυποινίτης που σκοτώνει -ας υποθέσουμε- τον βασανιστή του, να είναι λογικό να δολοφονείται στη συνέχεια από τους συναδέλφους του βασανιστή του; Ποιός κρίνει το δίκιο και το άδικο όταν χύνεται αίμα; Το ανθρώπινο αίμα τι διαφορά έχει από αυτό του σκύλου, της γάτας, του αιγοπρόβατος, του ελέφαντα, του καρχαρία...; Πρέπει να έχουμε 7 δισεκατομμύρρια αδέρφια;


Ακόμα και ένα σημείο του ευθυγράμμου τμήματος από την αριστερή μεριά και συγκεκριμένο το σημείο που ονομάζεται οικολογία/πράσινη ανάπτυξη ή όπως θέλουν να αποκαλλούνται δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή. Μάχονται υπέρ της πράσινης ενέργειας που φέρνει τις ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών με συνέπεια, την καταστροφή του μικρο-περιβάλλοντος από την διάνοιξη δρόμων, το χάσιμο των μονοπατιών των άγριων ζώων που ζούσαν εκεί και θα πεθάνουν, ακόμα και το θάνατο τον πουλιών που πέφτουν πάνω στον έλικα της ανεμογεννήτριας και τεμαχίζονται.
 
Και για να κλείσω, ως οπαδός του παραλληλισμού, θα παραλληλίσω το ευθύγραμμο τμήμα της πολιτικής και τις διάφορες τάσεις-σημεία που το απαρτίζουν, με τον Χριστιανισμό. Σε ένα άλλο ευθύγραμμο τμήμα, κάποιο σημείο θα καταλάμβανε η Ορθοδοξία, κάποιο άλλο ο Καθολικισμός, κάποιο άλλο ο Προτεσταντισμός, οι ΓΟΧ, οι Μάρτυρες του Ιεχωβα κλπ. αγνοώντας την "τρισδιάστατη αλήθεια". Η πολιτική αγοεί την αλήθεια που επιπέδου και υπηρετεί, αντιστοίχως, κάποιο προϊόν της φαντασίας που ακούει στο όνομα Σύστημα. 

Όσο δεν αντιλαμβανόμαστε τον μικρόκοσμο του ευθυγράμμου τμήματος, δεν θα αλλάξει κανέναν πολιτικό σύστημα τον κόσμο με όποια σειρά και αν διαδέχεται το ένα το άλλο. Η αλήθεια βρίσκεται στο απεριόριστο επίπεδο μέσα στο οποίο περιέχεται το κάθε ευθύγραμμο τμήμα και χρειάζετονται μάτια που να μπορούν να την δουν.

Στάθης Ιντζές

Σημείωση: Ο παρακάτω άνθρωπος είναι εκλεγμένος βουλευτής
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA