Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου γράφει στο culturenow.gr για το "Χασέπ" (Θράκα) του Αρτέμη Μαυρομμάτη
Για το μυθιστόρημα "Ο τελευταίος αριθμός" (Θρακα) του Βάιου Κουτριντζε, από τον μετρ της επιστημονικής φαντασίας στη Λάρισα Θανάση Μάργαρη, στη Larissanet.
Η Χρύσα Φάντη γράφει στη bookpress.gr για το «Μια τρυφερή καρδιά στο βάθος – Και άλλες ιστορίες» (εκδ. Θράκα, 2018) της Χαράς Νικολακοπούλου
Η Διώνη Δημητριάδου γράφει για το "Ο φάρος του Σόρενσον" (Θράκα, 2018) του Βασίλη Χουλιαρά.
Ο Γιώργος Θεοχάρης γράφει στην εφ. "Η Αυγή" για την νεοελληνική ποίηση και περιλαμβάνει το "Οι ακαδημαϊκές σημειώσεις του Ίαν Μάρκεζιτς" (Θράκα) του Πέτρου Σκυθιώτη και το "Ματς Πόιντ" (Θράκα) του Κωνσταντίνου Μελισσά
Ο Αριστοτέλης Σαΐνης προτείνει στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ανάμεσα σε άλλα βιβλία, το "Μελανά όπως τα μούρα" της Αρετής Καράμπελα
Το nakasbookhouse.gr ξεχωρίζει 3 βιβλία των Εκδόσεων Θράκα για τη χρονιά που πέρασε
Ο Πέτρος Γκολίτσης στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα ποιητικά βιβλία το "Match Point" του Κωνσταντίνου Μελισσά


Φίλοι αναγνώστες, καταθέτω μια ανθολογία φράσεων του ιδίου ανθρώπου και περιμένω μαντεψιές ως προς την ταυτότητά του/της. Η απόδοση από τα αγγλικά, δική μου.

1-Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του.

2-Χάρισε στον εαυτό σου ανθρώπους που σε κάνουν ευτυχισμένο. Ανθρώπους που σε κάνουν να γελάς, που σε βοηθούν στην ανάγκη σου. Ανθρώπους που ειλικρινά νοιάζονται. Αυτούς αξίζει να κρατήσεις στη ζωή σου. Όλοι οι άλλοι είναι περαστικοί.

3-Όσο λιγότερο τρως, πίνεις και διαβάζεις, όσο λιγότερο πας στο θέατρο, στην ταβέρνα, ή σε γλέντια, όσο λιγότερο σκέφτεσαι, αναλύεις, τραγουδάς, ζωγραφίζεις, αθλείσαι και τα λοιπά, τόσο περισσότερο αποταμιεύεις και αυξάνεις τον θησαυρό σου, το κεφάλαιό σου, που δεν κινδυνεύει ούτε από σκώρο ούτε από σκόνη. Όσο λιγότερο υπάρχεις, τόσο περισσότερα κατέχεις. Όσο λιγότερο εκφράζεις τον εαυτό σου, τη ζωή σου, τόσο περισσότερο αποξενώνεσαι απ’ τη ζωή και τόσο περισσότερο αυξάνεται η αποθήκη της αποξενωμένης σου ύπαρξης.

4-Η αυτοπεριφρόνηση είναι φίδι που σου τρώει την ανάσα, πίνει το αίμα της καρδιάς σου και το ανακατεύει με το δηλητήριο της μισανθρωπίας και της απελπισίας.

5-Αν αγαπάς χωρίς ανταπόκριση, αν μέσω της ζωτικής έκφρασης του εαυτού σου ως άτομο που αγαπά δεν καταφέρνεις να αγαπηθείς, τότε η αγάπη σου είναι ανίκανη και καταντά δυστυχία.

6-Είμαι το τίποτα και πρέπει να γίνω το άπαν.

7-Η φιλοσοφία είναι για τον πραγματικό κόσμο ό,τι είναι ο αυνανισμός για τη σεξουαλική πράξη.

8-Οι φιλόσοφοι ερμηνεύουν μόνο τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε.

9-Η Λογική υπήρχε πάντα, αλλά όχι πάντα σε λογική μορφή.

10-Να αμφιβάλλεις για όλα.

11-Ο συγγραφέας πρέπει να κερδίζει χρήματα ώστε να μπορεί να ζει και να γράφει, αλλά επ’ ουδενί να ζει και να γράφει για το χρήμα.

12-Η Τέχνη είναι παντού και πάντα μια μυστική εξομολόγηση και ταυτόχρονα το αθάνατο κίνημα της εποχής της.

13-Η γλώσσα όπως και η συνείδηση προέρχεται αποκλειστικά από την αναγκαιότητα της επικοινωνίας με τους άλλους.

14-Το μόνο αντίδοτο στον ψυχικό πόνο είναι ο σωματικός.

15-Όσο περισσότερα αποδίδει στον θεό ο άνθρωπος, τόσο λιγότερα αφήνει στον εαυτό του.

16-Όποιος γνωρίζει το παραμικρό για την Ιστορία, ξέρει ότι οι κοινωνικές αλλαγές δεν γίνονται χωρίς την άνοδο των γυναικών. Η κοινωνική πρόοδος μετριέται με ακρίβεια απ’ την κοινωνική θέση του ‘αδύνατου’ φύλου, περιλαμβανομένων και των άσχημων γυναικών.

17-Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα.

18-Η ανάπτυξη του πολιτισμού και της βιομηχανίας γενικότερα συμβάλλει δραστικά στην καταστροφή των δασών αποδεικνύοντας ότι όλα όσα έχουν γίνει για τη διατήρηση και την παραγωγή τους είναι αμελητέα.

19-Η παραγωγή υπερβολικά πολλών αντικειμένων καταλήγει στην παραγωγή υπερβολικά πολλών άχρηστων ανθρώπων.

20-Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου - διασπά τις παλιές εθνικότητες.

21-Το να είσαι ριζοσπάστης σημαίνει να αρπάζεις τη ρίζα της κατάστασης.

22-Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.

23-Κάποτε ο κόσμος θα χωράει τους απλούς ανθρώπους και οι ήχοι της χαράς θα φτάσουν ως τα πιο βαθιά πηγάδια. Αχ! Ελάτε, άνθρωποι κάθε χώρας, πώς γίνεται να μην ξυπνάτε;

24-Άντε, βγείτε έξω. Τα στερνά τα λόγια είναι για τους ανόητους που δεν έχουν πει αρκετά.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA