Παρασκευή και Σάββατο 19-20 Ιανουαρίου, οι εκδόσεις Θράκα θα βρίσκονται στο Θέατρο Εμπρός για το International Video Poetry Festival, με τα νέα μας βιβλία αλλά και παλαιότερα σε τιμές bazzar ως 70% κάτω. Σας περιμένουμε από τις 17:00 και τις δύο μέρες!

Παρουσίαση: Γιώργου Λίλλη, "Ο άνθρωπος τανκ", στις 25 Ιανουαρίου και ώρα 21:30 στο Polis Art Cafe, Πεσματζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα

Τα "Λίγα σύκα απ' τα γαϊδουράγκαθα" της Edna St. Vincent Millay στις κατακτήσεις του Κοσμά Βίδου για το 2017, στο τελευταίο ΒΗΜΑgazino του έτους.

Η Αγγελική Λάλου γράφει στο Fractal για το "Ντάλιτ" (Εκδ. Θράκα, 2017) της Εύας Σπαθάρα

Η Γιώτα Κωνσταντινίδη γράφει στο parallaximag.gr για τη "Βεγγέρα" της Μαργαρίτας Νταλακμάνη

"Όψεις της διαλεκτικής και του ονείρου στη σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαμιν", του Φάνη Παπαγεωργίου

"Ο τελευταίος αριθμός" του Βάιου Κουτριντζέ, στην εφημερίδα "Ελευθερία"

"Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ" του Κώστα Κουτρουμπάκη, Σύντομο κριτικό σημείωμα πάνω στους εισαγωγικούς στίχους του «Ελπήνορα» του Τάκη Σινόπουλου


ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣΤώρα πια με φυλάς
κι ας μη με φιλάς
όμως, θέλω και να σε φιλήσω
είπες

Αποκοιμίζοντας τον έρωτα αλλού,
όπως κατάλαβες, Τραϊανό θα πάρω μαζί μου στο νησί
Κι εγώ νόμιζα ότι θα πάρεις εμένα
είπες.

Είσαι μέσα μου, τι άλλο θέλεις
είπα
Βαθιά μέσα σου
είπες

Όταν διαβάζεις Κάμινγκς,
ένα μόνο άτομο να σκέφτεσαι είπα
«Εσένα πάντα»

Στη Γερμανία η Μαρία έγραψε ποίημα με το κορμί της πάνω στο κορμί του. Τα χείλη τους δεν ξεκολ- λούσαν παρά μόνο για νερό. Τα κορμιά τους γίνονταν ένα κουβάρι, το πιο όμορφο στις ζωές και των δύο.
     Η σύζυγος του Γερμανού εκδότη μετά την τελετή του βραβείου μετάφρασης τους δεξιώθηκε στον πύργο που είχαν, μαζί με μεγάλες προσωπικότητες της γερμανικής ελίτ και με αποκαλύψεις.Ο πύργος ήταν όπως αυτοί που βλέπεις στα παραμύθια. Αλλά τελικά ο πύργος για τη Μαρία έγινε το κουτί της Πανδώρας. Στη δεξίωση ήταν ένας πράκτορας της γερμανικής κυβέρνησης, που γνώριζε πολλά για τους πολιτικούς μας στην Ελλάδα και για την τρομοκρατία. Τους είπε, λοιπόν, απ’ξω απ’ έξω ότι πληρωμένοι δολοφόνοι για διάφορους λόγους παίρνουν εντολές από πολιτικά λαμόγια συνήθως για να φοβίσουν και να δημιουργήσουν τις εντυπώσεις που θέλουν ώστε να τυφλώσουν τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν. Κάτι σαν μαφία που αποφασίζει την πορεία μιας χώρας σαν παιχνίδι είναι αυτοί οι λίγοι. Και ενώ όλοι τα υποψιάζονται, δεν μπορείς ν’ αποδείξεις τίποτα καικανείς δεν τιμωρείται. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η αποκάλυψη, αλλά κι αυτό που της είπε ο ποιητής της για τον Άρη. Ήταν από τις πιο όμορφες νύχτες. Άφησαν και οι δύο τα αποτυπώματά τους ο ένας στο κορμί του άλλου για πάντα. Όμως, σαν να ήθελε να είναι όλη δική του και να μην υπάρχει ούτε μια ιδέα Άρης, της φανέρωσε το μυστικό:
  «Ο Άρης θα χαιρόταν για το βραβείο, αλλά πιο πολύ για το παλικάρι που μας το έδωσε».
  Το είπε μ’ ένα σαρκαστικό χαμόγελο που έκανε τη Μαρία ν’ αηδιάσει.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ TAYTOTHTA